Банкеръ Daily

И отрасловият съвет потвърди:

Учениците се връщат отново в клас

Отрасловият съвет в системата на средното образование на свое заседание днес обсъди възможностите за възстановяване на учебните занятия след 4 февруари, съобщи Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Директорът отбелязва, че са взети няколко решения.

От 4 февруари да се върнат присъствено в училищата 7,8 и 12 клас за две седмици, след тях - 5,10 и 11 клас, а накрая - 6 и 9 клас. Решението за възстановяване на присъственото обучение на класовете трябва да бъде взето от здравните експерти изключително внимателно и предпазливо. На съвещание при премиера днес националният оперативен щаб потвърди решението от миналата седмица от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

Освен това взето е и решение приоритетно да бъдат възстановени дейностите в сферата на образованието и спорта.

Позицията на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България за вземане на автономни решения беше подкрепена по принцип, но възможността за реализирането ѝ зависи от решение на министъра на здравеопазването, а не на министерството на образованието и не от отрасловия съвет, коментира Диян Стаматов.

Вчера той обяви, че директорите на училищата са за автономност при решенията за връщане на учениците в училище.

"Добре е да се разреши автономия за решаването на кои класове и какво редуване да бъде приложено, съобразно спецификата на училището: присъствено за всички ученици от първи до четвърти клас; в големите училища - първо за завършващите етап - седми и 12-и клас; в основните училища - пети и седми клас; в училищата с малък брой ученици - биха могли да се върнат всички; в училищата на една смяна - за кратко време може да се премине на две смени и това да позволи присъствено обучение за повече класове и спазване на отдалеченост; за училища с уязвими групи - изключително внимателно според сградата; професионалните гимназии - 12-и клас и практиките в различните класове; обединените и средищните училища - изключително внимателно заради смесването на учениците от различни селища", се казва в обявена вчера позиция на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

В нея се настоява всички ученици от 5 до 12 клас да са с маски в училище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във