Банкеръ Daily

Общество и политика

Учениците се ориентират към професия твърде късно

Необходимо е много по-рано учениците да избират професия и да се подготвят за нея в реална работна среда. Кариерното ориентиране се случва късно, ненавреме и не навсякъде.  Това заяви заместник-министърът на образованиет Таня Михайлова пред депутатите от парламентарната комисията по образование и наука, представители на местната власт, бизнеса и учители във Велико Търново.

"Делът на придобилите степен на професионална квалификация в широките области „Информатика”, „Техника”, „Производство и преработка” и „Архитектура и строителство”, трябва да достигне около 60 % до 2020 година. Половината от учащите в България са обхванати в професионално образование към момента. Това са 56 % – от 49 536 приети ученици тази година, 27 678 са в професионални паралелки. Обаче има дефицити на основни умения в завършващите професионално образование, което провокира недоверие у работодателите", обясни Михайлова.

Според нея е необходима широкоспектърна подготовка в началото на обучението и след това тясна специализация, непосредствено преди завършването и търсенето на работа.

България е на четвърто място по липса на подходяща работна ръка след Унгария (27,2%), Великобритания (17,5%) и Полша (15,8%). В момента се преразглеждат структурата и механизмите за актуализиране на Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. 30% от съществуващите днес професии не са съществували преди 20 години и може да очакваме на  всеки пет години да има нова професия

"Предизвикателство пред системата е, че до 2020 година ще се пенсионират 50 % от преподавателския състав в професионални гимназии и колежи, където сега работят  12 482 души. От бизнеса очакваме съдействие за повишаване на квалификацията на учителите в реална работна среда с нови технологии, защото материалната база за практика не винаги е адекватна на съвременното развитие на икономиката. Работим за това учебната практика да се провежда в реална работна среда", съобщи зам.-министър Михайлова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във