Банкеръ Daily

Общество и политика

Учениците от 5-и до 12-и клас ще имат изпити и практики присъствено

Ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вариант с редуване на присъствено и онлайн обучение. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев и добави, че при спад се планира изпитите и практиките за големите ученици да бъдат в клас. 

"Ще разрешим някои дейности при 5-и - 12-и клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики“, каза министърът и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса ще се вземе решение как да се действа след тази дата.  

При връщането им в клас, децата от 5-и до 12-и задължително ще трябва да са с маски, за по-малките все още текат дебати и за тях решението ще се взима персонално от директорите на училища. 

По думите на Вълчев, националното външно оценяване за 10-и клас е възможност да се оцени и електронното обучение. "Миналата година то не отпадна заради обучението е електронна среда, а защото искахме да минимизираме необходимостта от връщането в училище. Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините" посочи просветният министър пред БиТиВи и допълни, че не се планира тази година изпитът да отпадне. 

Заради липса на устройства 3% или 18 хил. от българските ученици не са обхванати от електронното обучение. Вълчев обясни, че от Министерството на образованието са осигурили 32 хил. устройства през настоящата учебна година и продължават да доставят техника. "Изградихме облачна инфраструктура, която ще ни върши работа и след епидемията – всеки един ученик ще има профил", отбеляза той.  

Във връзка с удължаването на учебната година през лятото, министърът констатира, че високите температури през юли и август изключват подобна възможност. Обсъжда се вариант следващата учебна година да започне от 1 септември. 

Статистиката показва, че 66 преподаватели са загубили битката с COVID-19. По думите на просветния министър, всеки осемдесети жител на страната е учител, а броят на починалите преподаватели е пропорционален на общия брой жертви на заразата. 

По повод ваксинирането на педагозите, министърът посочи, че се правят предварителни проучвания за нагласите на учителите, но все още не е започнало изготвянето на списъци. "Имаме 20%, които категорично са заявили, че ще се ваксинират, под 15% са заявили категорично, че няма да го направят и една голяма група казва, че ще изчака“, поясни министърът и добави, че той лично ще се имунизира срещу COVID-19.  

Според него не е било грешка учебната година да започне присъствено, защото в края на лятото епидемичната обстановка в страната го е позволявала. "Не можем да твърдим, че училищата са основният фактор за разпространение на заразата, имаме достатъчно изследвания, публикувани в реномирани издания, които показват, че училищата допринасят, но като цяло децата не са тази среда, която допринася повече от друга за разпространението", смята Красимир Вълчев. 

Просветният министър отбеляза, че малките ученици и децата в детските градини допринасят по-малко за разпространението на COVID-19, затова правителството е взело решение те да се върнат в клас от 4 януари 2021 г. 

"Трябва да признаем, че електронното обучение не е пълноценна алтернатива, но е по-добрата на никакво обучение. Увеличава различията. При големите много зависи от ангажираността на ученика, а при малките зависи от ангажираността на родителите. Прякото педагогическо взаимодействие е най-доброто", коментира министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във