Банкеръ Daily

Доклад на ЕК

Учениците намаляват, във висшето образование има дисбаланси

Броят на учениците през 2016 г. в България е намалял със 17 процента в сравнение с 2002 г. и с 11 процента след 2006 г. заради ниската раждаемост и емиграцията, се посочва в Мониторинга на образованието и обучението през 2017 г. в България в рамките на Партньорското консултиране  "Приобщаващо образование за всички. Отключване на потенциала на лицата и създаване на устойчиви партньорства за приобщаващо и устойчиво бъдеще на България". Докладът беше представен днес от Стефан Херманс - директор на Дирекцията "Политическа стратегия и анализ" към Генералната дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" на ЕК, в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница Сачева. 

Броят на учащите във висшето ни образование се е увеличавал до 2009 г., но оттогава е започнал да намалява. През последните пет години /2012-2016 г./ общият брой на учащите у нас намалява на всички нива, с изключение на началния етап на основното образование, съобщи БТА. 

В България преподавателският състав е сред най-бързо застаряващите в ЕС. През 2015 г. почти 50 процента от учителите ни са били на възраст над 50 години, а 28 процента са били на 55 и повече години, което означава, че ще се пенсионират през следващите няколко години. За повишаване на привлекателността на учителската професия секторът "Държавно управление" е обявил планове за двойно увеличение на заплатите на учителите до края на мандата си /2012 г./ През септември 2017 г. учителските заплати бяха увеличени с 15 процента.

Българите с висше образование се увеличават, но профилите на завършилите го показват дисбаланси по сектори. Със сегашните 33,8 процента България е на път да постигне своята национална цел от 36 на сто за завършилите висше образование /на възраст между 30 и 34 години/ по стратегията "Европа 2020". Това е под средното за ЕС /39,1 процента/, разликата намалява, но все още е налице голяма неравнопоставеност между половете - 41 процента от жените спрямо само 27,2 процента от мъжете между 30 и 34 години имат завършено висше образование. Делът на завършилите висше образование показва дисбаланси по сектори: през 2015 г. 50 процента от висшистите са учили социални науки, стопанско управление и право /средно за ЕС 33 на сто/, а само 7 на сто - науки, свързани със здравето /в ЕС е 13 на сто/, констатира мониторингът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във