Банкеръ Daily

Общество и политика

Учени от БАН: Една джипка много дълго време лети надолу и най-после трябва да катастрофира

"В този момент нямаме нужда от нова Конституция, разработена за три дни и под натиск, както и от свикване на Велико Народно събрание", казват учени от БАН, които излязоха с петиция по този повод.

Такъв тип управление (като на Бойко Борисов) разгражда държавата - политически, икономически, научно и културно. Това обяви проф. дфн Лъчезар Аврамов на пресконференция, посветена на отвореното писмо на учени и специалисти от БАН с призив за оставка на правителството, което бе публикувано преди 6 дни. Тогава под него се бяха подписали 169 човека, сега те вече са 265.

"Живеем в държава, в която под вида на демокрацията едно лице може да махне с пръст и да изхвърли председателя на Народното събрание - каза още проф. Аврамов.  За какво знание говорим, когато БАН се бори за своето физическо оцеляване и във време, когато губи интелектуалният потенциал. В България няма кандидати за научна работа. Всичко това води до разграждане на държавата, изтичане на интелектуален и генетичен потенциал. Ние сме загубили през XXI век много подготвени хора, които изтичат в Европейския съюз и хора, които не работят в нашата държава".

Представителите на БАН определиха предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията като смехотворно и смятат за неуместно да се занимават с хомосексуалната паника на ВМРО.

Освен това те ще върнат дарените на Академията 50 000 лева от депутата от ДПС Делян Пеевски по време на извънредното положение заради коронавируса. Ако не успеят да съберат средствата, за да ги върнат на Пеевски, учените са готови да изтеглят потребителски кредит.

Гл.асистент д-р Георги Латев пък каза, че управлението на страната е довело "до шистова корупция пробила в почвата на обществото си". "Такъв тип корупция може да бъде извадена с това, с което се вади шистовият газ - с хидравличен удар от гражданското общество и няма да оставим хора да плашат гражданите - допълни той. - "Белите птици на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Това е мерзост и няма да допуснем това да се случи по абсолютно категоричен начин. Управляващите искат да направят първата копка на черната дупка. Академичният тон не може да бъде спазен и да се говори с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за движение по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира".

Проф. Емануел Мутафов пък осъди всякаква форма на насилие и призова СДВР на всички масови мероприятия да влезе в ролята си и да предотвратява сблъсъците по блокадите. "Подкрепям протеста, но когато един проблем не може да решен по мирен начин, той се решава с криза. Надявам се кризата да завърши с оставки - каза още проф.Мутафов. - Всички граждани, които милеят за държавата трябва да се присъединяват към протеста. Тези хора трябва да слязат от властта, а върхушката да отиде в следствието и прокуратурата, за да се изследват механизмите за ограбената държава".

“Велико Народно събрание от този парламент и това правителство не бива в никакъв случай да бъде свиквано. ВНС се свиква по конкретен повод, трябва да се направят необходимите промени в Изборния кодекс, в структурата и управлението на ЦИК. В настоящия момент свикването на ВНС не е на дневен ред“, обясни директорът на Института за изследване на изкуствата проф. д-р Емануел Мутафов. Ученият е поредният човек, който заявява, че това е опит за отклоняване на вниманието. Той определи случващото се като “стар трик на съвременните и стари диктатори”.

“Това, което прави впечатление е, че важните неща са тези, за които не се говори, докато се говори за маловажни неща, като ВНС, ремонт на Конституцията. Това е стар трик на съвременните и стари диктатори от типа на Ердоган, Путин, Лукашенко. Сериозните неща е някой да отговори, не толкова дали са автентични ли записите, които изтекоха в медийното пространство, а дали е автентично тяхното съдържание”, смята той и добави, че по-голямата част от хората не се съмняват в това.

Учените поискаха съд и следствие за премиера Борисов, кабинета му и главния прокурор Иван Гешев. „Да, и както се пошегувах, аз бих добавил и доживотен курс по английски език с отклоняване от политиката“, добави още проф. Мутафов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във