Банкеръ Daily

Общество и политика

Учени и читалищни дейци получиха Почетния знак на президента

S 250 cf4f087d cd50 4374 b378 6188b17fa42a
S 250 e91feec8 1f15 43e7 9d68 21038accfff5

Чествания за Деня на народните будители са организирани в цяла България. Почитаме делото на просветителите, духовниците и борците за национално възраждане.

На тържествена церемония пред президентството беше издигнато националното знаме. Изтъкнати учени и читалищни дейци получиха Почетния знак на президента.

Само обществата, които поставят в основата на своето развитие образованието, науката и културата, могат да градят модерна и просперираща държава. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес, в Деня на народните будители, удостои с Почетния знак на президента седем изтъкнати български личности с голям принос към духовното развитие и научния авторитет на страната. В церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Почетния знак на президента Румен Радев връчи на акад. проф. Красимир Атанасов за неговия научен и приложен принос в областта на изкуствения интелект, медицината, биологията, транспорта и редица други сфери, както и за постигнатия актив за издигане значимостта на българските научни публикации сред водещите в света.  

За изключителните си заслуги към развитието на науката в областта на химията, минното дело и обогатяването и опазването на околната среда и екологията, както и за утвърждаването на престижа на България в световен мащаб, с  отличието бе удостоен член-кореспондент проф. д. т. н. инж. Владко Панайотов.

Неслучайно 1 ноември е и денят и на българските учени, посочи държавният глава в приветствието си в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 и подчерта, че техният безспорен научен и приложен принос е истинска гордост и международно признание за научната ни общност и за България.

Геновева Танчовска, секретар на Първо българско НЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, Свищов; Минко Стефанов, заместник-председател на Съюза на народните читалища, председател на НЧ „Зора – 1860“, Сливен; Васил Новоселски, председател на НЧ „Н. Й. Вапцаров“, Благоевград; Данаил Петков, заместник-председател на Съюза на народните читалища и дългогодишен председател на НЧ „Развитие“, Севлиево и Анета Мутафчиева, председател на НЧ „Тодор Петков - 1963“, Шумен и областен председател на Съюза на народните читалища бяха отличени с Почетния знак на държавния глава за приноса им съхраняването и развитието на българската културно-просветна традиция, както и по повод 165-годишнината от началото на общонародното читалищно дело и Деня на будителите.

Президентът Радев подчерта, че посветеността на удостоените днес читалищни дейци и дългогодишната им дейност за развитие и съхраняване на богатите ни възрожденски традиции е ключов фактор за запазване на обществената роля на тези уникални културни средища и за културния и просветителски възход на нашето общество.  „Наш дълг е да съхраняваме завета на видните възрожденци, които поставиха началото на читалищното дело преди 165 години, запалило искрата на стремежа на нашия народ към знание, към културен напредък, към свобода и независимост на нашата родина“, допълни още държавният глава.

Благодарност за получените отличия от името на удостоените изказа Васил Новоселски. „Това е едно предизвикателство, което кара нас, читалищните дейци, да вървим по пътя на народните будители, да съхраним родолюбието, да изградим мост, по който нашите деца да пренесат българщината в бъдещето“, заяви той.

По-рано днес националният флаг бе издигнат на традиционната церемония в Деня на народните будители пред сградата на президентската институция. Присъстваха министрите на образованието и на културата Николай Денков и Велислав Минеков, представители на Българската православна църква, ръководители на културни и просветни институции. В приветствието си по повод празника президентът Румен Радев заяви, че времето е кризисно, тежко, болезнено.

„Времето е кризисно, тежко, болезнено. Но такова е всяко събуждане. Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни! Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на манипулациите.

Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ!

Вечна признателност към паметта и делото на будителите от миналото! Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и надеждата! Към непримиримите!“, посочи в изказването си Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във