Банкеръ Daily

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев:

Учебната година започва без маски и тестове

Учебната година ще започне нормално, с присъствен учебен процес. В училищата няма да се носят маски, както и да се правят тестове със слюнка. Ограничения може да има за конкретна паралелка, ако има положителен случай на заразено дете.

Това обяви служебният здравен министър Асен Меджидиев в предаване на bTV. Той допълни, че като мерки остават спазването на дистанция, проветряването на помещенията и личната хигиена.

Меджидиев бе категоричен, че здравната система е напълно подготвена, ако има нова вълна през есента.

"Успяхме с анекса, който подписахме, да запазим интензивните легла като брой, както по време на извънредната епидемична обстановка - в най-тежкия момент на пандемията”, подчерта министър Меджидиев и допълни, че тежестта на една вълна се определя от натовареността на болничната система.

Той обърна внимание, че здравното министерство през цялото време се старае да разтовари максимално хората от всякакви ограничителни мерки.

"Просто да усетят, че зад тях стои една стабилна здравна система и едни обучени и готови лекари”, изтъкна здравният министър. Той обяви и че от понеделник може да се извършва бустерна ваксинация с адаптирана иРНК ваксина. Министерството на здравеопазването е одобрило препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, които бяха дадени вчера, на 9 септември.

Съгласно тези препоръки новите лекарствени продукти не се препоръчват за хора, които не са имунизирани срещу COVID-19 към момента.

До вчера в България са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1 800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Хората, които си поставят от новите ваксини като бустерна доза, ще получават и сертификат за ваксинацията. Този сертификат, според сега действащия европейски регламент, ще бъде безсрочен.

"Продължаваме възможността за първична ваксинация с ваксините на Moderna, Pfizer и векторната ваксина на Janssen, изтъкна още министър Асен Меджидиев.

Меджидиев обясни и че е върнал хартиената рецепта от 1 ноември, за да може да се предписват медикаменти и на места, където няма интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във