Банкеръ Daily

Общество и политика

Учебната година ще започне с 382 български неделни училища в чужбина

"Учебната година ще започне с 382 български неделни училища в чужбина, в които се изучава роден език, култура, история и география на България". Това съобщи Наталия Михалевска - директор на Дирекция "Образование на българите зад граници и училищна мрежа" в Министерството на образованието и науката.

Учебните заведения са по-подготвени, защото имат вече опит от дистанционното обучение, тъй като още от 2017-а година Министерството на образованието е дало избор на българите в чужбина да се обучават дистанционно и в частично присъствени часове. "Даде се възможност за дистанционно сертифициране на езиковите компетентности по Европейската езикова рамка", заяви пред БНР Михалевска. 

Тя подчерта, че работата на преподавателите в дистанционна форма на обучение на деца в чужбина трябва да бъде още по-мотивираща, защото те учат редовно в други училища - в съответната страна, в която живеят. "Стараем се да създаваме мрежа от училища, които се подпомагат взаимно. Първото нещо, което направихме, е създаването на Национална електронна библиотека, където има секция за българите в чужбина и учителите могат да споделят и публикуват материали за работа в електронна среда".

Училищата имат свободата сами да решават в каква форма да провеждат заниманията, в зависимост от епидемичната ситуация в страната, в която са, обясни Наталия Михалевска.

Тя коментира, че просветното министерство предлага промени в нормативната уредба, които са свързани с решаване на въпроси не само в епидемична среда. 

"На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания. Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити", заяви директорът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във