Банкеръ Daily

Общество и политика

Учебната година ще започне присъствено

Засега е планирано учебната година да започне присъствено в цялата страна, съобщи на брифинг просветният министър Красимир Вълчев. Той обаче не изключва варианта до 15 септември да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична.

"С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, както и родителите, трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви Вълчев. Той увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, затова се търсят възможни варианти. В различните страни има две стратегии. Една от тях е хибридното обучение, но от МОН са се отказали от този вариант, тъй като той бил труден за изпълнение и реализиране.

"Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване. Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат сезонните грипни епидемии", обясни министърът.

Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Този списък ще бъде публикуван на сайта на ресорното министерство. Ще могат да се предлагат и мерки от училищата.

Някои училища вече са обявили, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията.

"Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство  - да опазим здравето на децата. Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини пандемията", смята Вълчев.

"Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ", разясни още той.

Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Над 15% от децата имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%.

Министърът поясни, че при необходимост учениците ще имат възможност за допълнителни уроци, които ще се заплащат на учителите. Заедно със синдикатите е договорено за тези допълнителни часове да се заплаща по 15 лв.

"В насоките, които снощи подписах, има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват", каза още Вълчев. Той посочи, че и при хронични заболявания на родителите децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

Планира се и около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение. Те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи. Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите. А министърът подчерта, че тя се различава от онлайн обучението.

"Няма решение, което да има само плюсове. Различните форми имат различни страни. Ние се надяваме родителите да изберат присъственото обучение. А те всъщност са го направили. Според наше проучване 16% от родителите са предпочели дистанционното, но този избор не е принципен, а във време на продължаваща пандемия", поясни Вълчев.

Ще бъдат предоставени допълнителни средства за общините за издръжката на децата след въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните. Те ще са за закупуване на помагала, както и за храна на учениците.

Вероятно депутатите ще предложат компенсации за децата, които не са приети в детски градини в периметър, който предстои да бъде определен. Въпросът е обсъден и с премиера Бойко Борисов, който е подкрепил подобна идея. 57 са общините, в които има недостиг на места в детските градини.

"Системата на частното образование е алтернатива. Това разбира се, е свързано с ограничен достъп и финансов ангажимент на родителите. Обществената справедливост изисква тези родители да бъдат компенсирани", увери просветният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във