Банкеръ Daily

Общество и политика

Участниците в изборите се отчетоха пред Сметната палата

Абсолютно всички участници в парламентарните избори през март са представили отчетите си във връзка с предизборната кампания, обявиха от Сметната палата.

От институцията посочват, че започват одита на участниците в изборите – 11 партии, 9 коалиции и 9 инициативни комитети. Сметната палата ще проверява случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв. По предварителни данни 26 участници надхвърлят тази сума.

При този одит се извършва фактическа и документална проверка на даренията, направени от дарителите, на предоставените вещи и услуги за безвъзмездно ползване, дали е предоставена декларация за произход на средствата, когато те надхвърлят една минимална заплата, по банков път ли са постъпили приходите и извършени разходите над 1000 лв., подадена ли е в срок информацията за публикуване в Единния регистър по Изборния кодекс по време на предизборната кампания.

Сметната палата ще провери и:

- Съответствието между размера на дарените или предоставени за предизборната кампания средства от физически лица и размера на доходите на лицата, когато средствата са в размер над 1000 лв.

- Спазването на регламентираните забрани за финансиране и подпомагане на предизборната кампания;

- Съответствието на отчетените разходи с установените от извършените проверки, в т.ч. по информация от доставчици на стоки и услуги;

- Спазването на определените от Изборния кодекс ограничения на общия размер за финансиране на предизборната кампания.

ГЕРБ и ДПС са отчели най-големи разходи за предизборната кампания за парламентарния вот на 26 март т.г. ГЕРБ е похарчила 2.3 млн. лв., а ДПС - с около 20 хил. лв. повече от ГЕРБ. И двете партии не са приемали парични дарения от физически лица, а са разчитали основно на членски внос и партийни субсидии. Това се разбира от отчетите, които са представили в Сметната палата.

Най-много от разходите за ГЕРБ са за медийни услуги - около 1.5 млн. лв., докато ДПС е похарчила три пъти по-малко за такива. Около 500 хил. лв. са разходите на движението за материали за кампанията.

Разходите за кампанията на лявата коалиция "БСП за България", която е събрала 393 хил. лв. от 626 дарители, са 1.2 млн. лв. Средният размер на даренията е 1000 лв. За медийни услуги БСП е похарчила около 900 хил. лв.

Кампанията на коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" струва със 100 хил. лв. повече от тази на левицата, или 1.3 млн. лв., но формацията не успя да мине 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Дарителите са 212 души.

Разходите на "Обединените патриоти" са около 300 хил. лв., а на"Воля" наполовина - около 160 хил. лв. Партията на Веселин Марешки е получи парични дарения от 414 физически лица.

Кампанията на "Нова Република" е струвала 670 хил. лв., а на коалиция "Движение Да България" - около 220 хил. лв. Обединение "ДОСТ" е похарчило 62 хил. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във