Банкеръ Daily

Петър Славов:

Участието в онлайн заседания на парламента може да доведе до оспорване на актове

Народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради Covid-19, имат право да участват дистанционно по електронен път в пленарните заседания на Народното събрание, включително, ако са близки контактни на потвърден случай на Covid-19. Проблемът идва от там, че този ред влиза в противоречие с правилника за дейността на Народното събрание, който в чл. 52 изрично указва, че регистрацията се извършва чрез компютъризираната система и кворум се осигурява на база на присъстващи народни представители. Това каза пред БНР адвокат Петър Славов.

"Ако наистина искаха конституционосъобразно да дадат възможност за онлайн заседание, означаваше, че депутатите трябваше да си изменят правилника, а не да приемат някакво решение от миналата седмица, което очевидно не може да противоречи на собствения им правилник, който е със статут на закон и по този ред да се опитват да си решат проблемите с липсващ кворум или проблеми от друго естество. Това поставя много сериозни въпроси по отношение на оспорване на актове оттук нататък на парламента, които са приети с кворум, осигурен по този начин", каза Петър Славов, адвокат, бивш депутат от "Реформаторския блок".

Той допълни, че 44-ият парламент ще остане в историята с изключително лошите практики, които създаде, най-вече с възможността между четенията на даден законопроект да се прокарват промени в други закони, които нямат нищо общо с него. "Примерите не са един или два, това стана трайна тенденция в работата им", посочи адвокатът.

Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев заведоха дело срещу петолъчките в новата сграда на Народното събрание.

"Това е една наша иницииатива, една наша битка още от 2014 година, на практика от първите дни, когато бяхме избрани за народни представители, когато обърнахме внимание на тогавашното ръководство на парламента, че е недопустимо на сградата на бившия партиен дом, която сега стана първа сграда, да се кипри на фасадата на централния вход остатъкът от комунистическия герб на Съветския съюз от преди 1989, но и да не е поставен държавния герб на Република Бъэлгария", коментира Петър Славов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във