Банкеръ Daily

Общество и политика

Участието на жените в цифровата икономика може да стимулира социалния прогрес

Днес се отбелязваме Международния ден на момичетата в информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Темата е сред приоритетите на българския еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, която предприе множество инициативи за насърчаване на по-голямото участие на момичетата и жените в технологичния сектор.

"Европа се нуждае от идеите, таланта и потенциала на жените. Европа се нуждае от повече специалисти в сектора на информационните и комуникационни технологии. Днешните момичета могат да бъдат утрешните дигитални експерти и лидери. По-голямото участие на момичетата и жените в цифровата икономика може да стимулира икономическия растеж и социалния прогрес", заяви Мария Габриел.

Тя отбеляза, че към момента жените в Европа заемат само 17% от работните места, свързани с ИКТ. Само един от шест ИКТ специалисти е жена, а само един от трима специалисти, завършили образование, свързано с науката (STEM), e жена.

Българският еврокомисар подчерта, че България е на първо място в Европа по относителен брой на жени в областта на ИКТ. По данни на Евростат, около 1/3 от заетите в сферата в България са жени, което е двойно повече от средното в Европейския съюз.

"ИКТ специалностите предоставят отлични възможности за развитие и ключови умения, които са необходими както в настоящето, така и за бъдещето. Насърчавам момичетата да бъдат смели, да станат част от цифровото бъдеще и изберат кариера в информационните и комуникационни технологии. Всички заедно можем да превърнем Международния ден на момичетата в ИКТ в ежедневен пример за таланта, потенциала и лидерството", апелира Мария Габриел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във