Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев:

Убийството на цивилни и употребата на химическо оръжие са военно престъпление

Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт са военно престъпление. Това заяви президентът Румен Радев от Португалия, където е на официално посещение.

„След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване“, добави той.

Държавният глава подчерта, че трябва да се знае каква е истината и кой е отговорен за „тези варварски деяния“.

„Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът”, коментира Румен Радев.

По думите му въпросът дали  НАТО трябва да се намеси в конфликта е изключително деликатен.

„Вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. 6 000 ядрени глави има най-малко в арсенала на Руската федерация”, предупреди Радев.

Той коментира и двустранните ни отношения с Португалия.

„Ценим постигнатото в развитието на двустранните връзки с Португалия. В момент на изпитания, на предизвикателства към европейското единство е от огромно значение двете най-отдалечени географски страни да покажат, че могат да работят заедно, да препотвърдят своята обща визия и цели за един по-сигурен Европейски съюз”, каза президентът.

Португалският му колега Марсело Ребело де Соуза благодари на Радев за третото му посещение в страната в рамките на три години. „Това показва приятелството между държавите, народите и приятелството между нас, което ни обединява”, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във