Банкеръ Daily

Общество и политика

У нас започна имунизацията срещу COVID-19, здравният министър е първият ваксиниран

В 10 часа у нас започна кампанията по имунизация срещу COVID-19. Ваксината е препоръчителна, безплатна и се поставя по желание. Ваксинацията се извършва от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и от мобилни имунизационни екипи.

Здравният министър Костадин Ангелов бе първият ваксиниран, като целта е да покаже, че ваксината е безопасна.

Манипулацията беше извършена в столичната болница УМБАЛ „Света Анна“. Преди това той беше прегледан, измерени му бяха кръвното налягане и температурата, след което подписа документ за информирано съгласие. "Вярвам, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че ще го заразя“, каза Ангелов след като му бе поставена ваксината.

След здравния министър се имунизира представител на Българската православна църква. А след това ваксина беше поставена на ръководителя на COVID отделенията в лечебното заведение д-р Рада Прокопова и медицинската сестра в Клиниката по Анестезиология и Интензивно лечение Ани Кирова

По същото време започна ваксинирането и сред екипа на Военномедицинска академия (ВМА). Първи бе директорът на болницата и ръководител на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. След него бяха проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Илия Салтиров. В първата група, която ще бъде ваксинирана във ВМА, са включени също лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата с коронавируса в десетте COVID-клиники на лечебното заведение. 

"Ние се намираме във война, но намерихме нашето оръжие. То се намира в тези флакончета", заяви Мутафчийски.

Процесът по имунизация започна и "Пирогов", като първи беше директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов.

В Пловдив, отново в 10 ч., в УМБАЛ "Свети Георги" първите ваксини бяха поставени на д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено "Вътрешни болести" към същото отделение.

В Бургас по същото време в Медицинския център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 бе направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. След нея се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

Имунизацията в останалите региони на страната ще започне на 28 и 29 декември, Враца и Велико Търново ще получат ваксините от София утре.

Във Варна пристигнаха първите дози за 975 медици на първа линия за шестте области в Североизточна България.

От утре започва раздаването за Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Първият медик в морския град  ще бъде имунизиран утре, а до 30 декември всички ваксини трябва да бъдат използвани.

Заедно с ваксините у нас са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите. Очаква се, през януари, да получим допълнителни пратки.

Желаният резултат е 70% от всички българи да бъдат ваксинирани, обясни вчера здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във