Банкеръ Daily

Общество и политика

У нас странните имена продължават да са на мода

Родители все по-често кръщават децата си на звезди или спортисти. Срещат се странни имена като Индиана, Манолина, Полислава, Илайда, Илейн, Кейтлин, Живодара и други.

„Чуждите имена не са новост за България и тази тенденция съществува от много дълго време”, коментира пред Нова телевизия д-р Мая Влахова от Института за български език към БАН.

По думите й у нас няма регулация за това как родителите да си кръщават децата, докато в някои страни в Европа такава има и не може безпрепятствено да се избират имена.

Сред нетрадиционните женски имена, предпочитани през 2018 г., са още Аря, Живодара, Катлея, Енджи, Дейзи, а сред мъжките – Кристиано и Лео. Сред комбинираните женски имена пък са Ивайла-Божидара, Камий-Саво, Мария-Антоанета, Урания-Мария, Вая-Никол, Борислава-Вяра-Магдалена.

„Мода при имената винаги е имало и ще има. Хората държат на традицията, но се опитват да примирят нея с модата. Не смятам, че има някакви огромни сътресения и промени, настъпили през 2018 г.”, каза още д-р Мая Влахова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във