Банкеръ Daily

Общество и политика

У нас ще бъде съкратен срокът за поставяне на бустерна доза

В следващите дни ще бъде взето решение за намаляване на интервала за поставяне на трета бустерна доза от ваксините срещу коронавируса. Срокът ще бъде съкратен от шест на три месеца, а за препарата на „Янсен“ ще е два месеца. Необходими са няколко дни да се пренастрои системата, но в началото на година вече ваксините ще се поставят съгласно новите срокове, посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му България не е закъсняла в предприемането на тази стъпка и действа в синхрон с европейските институции. 

В началото на януари ще е ясно дали новият ковид вариант Омикрон вече циркулира у нас, защото секвенирането на една проба отнема от 8 до 10-12 дни и резултатите ще излязат след Нова година, уточни Кунчев пред bTV. При Омикрон липсва един от антигените, но той липсва и при Делта варианта и затова се е стигнало до объркване в една българска лаборатория, добави главният здравен инспектор.

"Излизаме от предната вълна на едно не много ниско базово ниво - това е ясно. Това, че след празниците ще ни удари вълната от Европа - също е ясно. Тенденция на покачване, да кажем задържане, вече има, от 4 вече е 9%", каза Кунчев. "Новата вълна ще е цунами. По-простата причина, че Омикрон удвоява случаите на два-три дни. Това е лошата му характеристика. Добрата е, че смъртността не е толкова голяма и по-малко хора влизат в болница, но когато болните са страшно много, болниците пак ще се напълнят", отбеляза експертът. Той отново прогнозира, че при настоящото ваксинационно покритие у нас новият вариант ще причини големи проблеми.

"Няма провал на ваксинационната кампания. Провал е, ако няма ваксини и достъп до тях. Грешка беше липсата на добра комуникационна кампания", смята Кунчев. Според него 10-15% от населението никога няма да се ваксинира и с тези хора няма смисъл да се работи, но проучванията са показали, че 48% се колебаят или се страхуват от имунизация и те биха се ваксинирали, ако получат отговор на всичките си въпроси. По думите на главния здравен инспектор политическият натиск и емоциите в обществото по темата COVID-19, трите избора и политическата експлоатация на темата са попречили много на взимането на правилните решения за справяне с пандемията. Кунчев оцени като правилни стъпки въвеждането на финансовия стимул за пенсионерите и контрола на достъпа чрез зеления сертификат.

Зеленият сертификат работи и е добра мярка, категоричен е той. Впечатленията му са, че навсякъде в моловете и в "сериозните заведения" се изисква представянето на документа. 33 сигнала за фалшиви зелени сертификати са подадени в прокуратурата, а в началото на януари се очакват и първите резултати от разследванията кой стои зад тяхното издаване. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във