Банкеръ Daily

Общество и политика

У нас пристигнаха 2593 флакона ремдесивир за лечение на COVID-19

В "БулБио", посочен от държавата дистрибутор на лекарствени продукти, днес са пристигнали 2593 флакона от лекарствения продукт ремдесивир. Той се използва при лечение на средно тежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

Медикаментът ще бъде разпределен в Столичната регионална здравна инспекция, в РЗИ-София област, РЗИ-Благоевград, РЗИ-Перник и РЗИ-Кюстендил.

По-късно днес количества ще получат и останалите 23 регионални здравни инспекции.

На 21 октомври кабинетът одобри сключването на договори между Министерството на здравеопазването и Gilead Sciences Ireland UC -  притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция (COVID-19). Така правителството обезпечи доставките на медикамента до края на март 2021 г.

От Европейската комисия е подписано Рамково споразумение с производителя, което позволява лекарственият продукт да се осигури за страните от ЕС.

В контекста на постоянно усложняващата се епидемична обстановка в страната, Министерството на здравеопазването изиска чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ) заявки за прогнозните количества от продукта. След анализ на заявените от лечебните заведения количества, предвид усложняващата се епидемична обстановка и съобразявайки се с нарастващото потребление на продукта, както и наличностите в страната към момента, България ще сключи договори с Gilead Sciences за 32 593 флакона от лекарствения продукт, за период от шест месеца (октомври, ноември и декември 2020 г. и януари, февруари и март 2021 г.).

Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 4 860 000 лв., предназначени за закупуване на лекарствения продукт Veklury за лечение на COVID-19.

За обезпечаване на доставките за периода ноември 2020 г.– март 2021 г. на лекарствения продукт Veklury (INN - Remdеsivir) са необходими средства в размер на 24 300 000 лв., от които за 2020 г. - 4 860 000 лв. Обявената от Gilead Sciences, производител на лекарствения продукт, цена за закупуване на лекарствения продукт е 675 лв. без ДДС (345 EUR без ДДС) или 810 лв. с ДДС за флакон.

Преди две седмици здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че 2.1 млн. лева са гласувани за закупуване на 2500 флакона от препарата.

Мненията за ефекта на лекарството обаче са противоречиви. От Световната здравна организация заявиха, че противовирусният препарат "има от малък до нулев ефект" върху вероятността пациентите да оцелеят.

Ремдесивир е сред първите препарати от началото на пандемията, използван за лечение коронавируса. Той беше предписан и на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като даде положителна проба за COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във