Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

У нас има повече заразени с COVID-19 учители, отколкото ученици

"Цялостно затваряне на училище ще има, ако 20 процента от децата са със симптоми, сходни на тези на COVID-19, и с грипоподобни симптоми. Подобни прагови стойности имаме и при сезонните грипни вируси. Много по-вероятно е едно училище да бъде затворено или училищата в една община и област при грипна епидемия, където децата боледуват много повече - и като процент, и като брой, отколкото при коронавируса. Засега имаме повече заболели учители, отколкото ученици, но целта ни е максимум присъствено обучение и да не затваряме образователната система." Това заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на заседание на парламентарната комисия по образованието.

Министърът съобщи, че 98 са децата и учениците, които са с положителни тестове за коронавирус от началото на учебната година, което означава средно 5 заразени на ден или шест пъти по-малко, отколкото е общият брой заразени на 100 000 или 10 000 измерени. Следователно имаме много ниска средна заболеваемост при децата. Учителите с положителни проби са 138.

Просветният министър отбеляза, че сега може да се говори за заразяване вътре в образователната система.

"Имаме два клъстера, две гнезда - две училища, които са почти изцяло затворени. Едното училище е в Габрово, а другото училище е в пловдивското село Скутаре, но като цяло само 0,3 процента от системата е затворена, или 3 паралелки не учат, а 997 учат. Да се надяваме, че няма да се влоши общата ситуация, защото ситуацията в училищата е функция на общата ситуация. В последните дни числата показват влошаване, предстои да се види дали това ще се потвърди в следващите дни като динамика", коментира Вълчев.

Той отново уточни, че планът за действие при COVID-19 е този, който е начертан през лятото.

По отношение на достъпа до интернет са включени договори с доставчиците и мобилните оператори. Одобрени са и разходи от 30 лева месечно за плащане на интернета на учителите. За лицата в ромските квартали пък са изградени Wi-Fi мрежи. Проблемът е с устройствата, посочи министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във