Банкеръ Daily

Янаки Стоилов:

У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид

"Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията", заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. "Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията", допълни той.

Стоилов обясни, че мотивът му за отстраняването на предишния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието. "В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон", посочи той.

"Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелстват определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна", каза пред bTV правосъдният министър. Той даде и конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове. "Или пък прехвърлянето на определени дейности от държавата в т. нар. инхаус изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари."

"Допреди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет в законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение "правителство на съдебната власт" в лицето на Висшия съдебен съвет", обобщи Стоилов. Според него като че ли се е бъркала независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

"Спомняме си само преди няколко месеца как една джипка обикаляше цялата страна в дните преди изборите и сега не виждам това да се прави от служебното правителство, така че тук възгласите "Бият Паниковски" няма да минат", подчерта служебният министър.

Той е на мнение, че в предстоящия доклад на Европейската комисия за върховенството на правото отново ще бъде отправена оценка към България, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи с завършили съдебни актове и реални резултати.

Попитан за двамата членове на Висшия съдебен съвет, които подадоха оставки в петък, Стоилов отговори, че уважава хората, които могат да поемат отговорност, въпреки че тя не е само на тези двама души, защото проектът за реформа на съдебната карта е започнал по несправедлив начин още в края на мандата на бившия ВСС. "Мисля, че те самите в някаква степен са разочаровани, защото, като че ли чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо", заяви той. По думите му правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко на органите, които управляват съдебната власт. "Най-важното е гражданите, които търсят достъпност и справедливост, да получават резултат", допълни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във