Банкеръ Daily

Общество и политика

У нас биха инвестирали отново 88% от немските фирми, изтъкна Борисов

S 250 f8f733aa bab6 43e8 b9ed 5bb2c9e23b11
S 250 47deab65 1361 4751 9f69 1dce6e6f8d76

В България има отлични условия за развитие на бизнеса. Неслучайно според проучванията 88% от германските фирми отговарят положително на въпроса дали отново биха инвестирали у нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и Източната комисия на германската икономика.

На разговора с министър-председателя в Министерския съвет присъстваха представители на големи немски фирми, които искат да развиват и разширяват своя бизнес в България. Перспектива за бъдещи инвестиции е интересът, проявяван от германски компании към сферата на транспортна инфраструктура, енергетика и енергийна ефективност, управление на води и отпадъци, машиностроене, производство на автомобилни части и детайли, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, стана ясно на срещата.

Участниците във форума приветстваха личната ангажираност на Борисов за увеличението на германските инвестиции в България.

"Развитието на нашите връзки е изключително позитивно", подчерта Януш Кулик, говорител на работната група за Югоизточна Европа при Германската източна бизнес асоциация.

"Германия остава водещ външнотърговски партньор на България. За периода януари – август 2019 г. износът ни за Германия е в размер на 2,876 млрд. евро и бележи ръст от 1.3% спрямо същия период на 2018 г. България е една от малкото държави по света, които може да се похвалят, че имат положително търговско салдо с Германия", посочи премиерът и подчерта, че през 2018 г. стокообменът между двете държави е достигнал до рекордните 8153 млн. евро и се очаква тази година да бъде над 9 млрд. евро.

Министър-председателят изтъкна, че за 2018 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 105,4 млн. евро. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие. Също така Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт. За 2018 г. Страната ни е посетена от над 850 хил. немски туристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във