Банкеръ Daily

Общество и политика

У нас 96% от заразените с COVID-19 са с "Делта" вариант

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че в последната партида от 54 анализирани клинични проби със COVID-19 при 53 са открити вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве: 52 (96.3%) са Делта (индийски) и 1 (1.9%) е Алфа (британски).

През последните две седмици съотношението индийски-британски беше 60:40 в полза на индийския вариант, но за първи път почти всички проби засичат "Делта" вариантът. Клиничните проби са взети от пациенти с Covid-19 в периода 6-20 юли 2021 г. и са изпратени от 29 различни лечебни заведения от 11 области на страната.

За последното денонощие у нас бяха регистрирани нови 393 случая на коронавирус при направени общо 23 371 теста, като делът на положителните проби се увеличава до 1.68% при средно 1.5% за изминалата седмица.През последните три седмици се наблюдава ръст на случаите и делът на положителните проби, а също и на хоспитализираните, но с по-бавен темп.

За изминалото денонощие най-много новозаразени има в София - 109 души, следвана от Пловдив - 39, и Варна - 30. В Плевен, Ямбол и Враца има най-малко заразени - по двама души.

По-рано директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза пред бТВ, че сме нaвлeзли вeчe в чeтвъртaтa вълнa и се очаква 10-прoцeнтен ръст на новите случаи нa дeн. По думите ѝ при тази устойчива тенденция щe имaмe нaд 1000 нови cлучaя дневно прeди края на aвгуcт.

В крaя нa юни - дo cрeдaтa нa юли Дeлтa вaриaнтът бeшe в cъoтнoшeниe 30 прoцeнтa cпрямo Aлфa вaриaнтa, нo ceгa e 90 прoцeнтa cпрямo Aлфa. Тя и допълва, че у нас циркулират единични случаи на южноафриканския Бeтa вaриaнт, британският вaриaнт пoчти го нямa и оcнoвнo зaрaзeнитe ca c Дeлтa вaриaнтa. Докато Делта вариантът набира скорост, здравните власти и специалистите призовават хората да се ваксинират, за да се предпазят преди пика на новата вълна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във