Банкеръ Daily

Ваня Григорова към д-р Стойчо Кацаров:

Твърдите, че отменяте явяването на ТЕЛК, но такова не е записано в проекта

Пожизнено ТЕЛК решение вече ще бъде издавано за много повече увреждания, отколкото досега. Близо 100 заболявания ще бъдат включени в новата проектонаредба. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори подкрепиха искането, с изключение на КНСБ, които се въздържаха, а КТ "Подкрепа" не го подкрепиха. 

Няколко часа по-късно в пост във Фейсбук, Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа" заяви, че твърдението на здравния министър Кацаров, че отменяте явяването на ТЕЛК не е записано в проекта. 

"Затова не можем да подкрепим", категорична е Григорова. 

По думите й "Кацаров не се и опитва да каже, че текстът на проекта на наредба отговаря на неговите заявки. Защото не отговаря", пита тя. 

Синдикатът коментира и заглавия на медийни публикации относно отказа на  КТ "Подкрепа".

"Медиите: Синдикатите са против пожизнения ТЕЛК. Уважаеми журналисти, които се видите тук, имате проблем не с чуването, а с разбирането. Или със съвестта", пише икономистът. 

Според действащите в момента правила хората с дефинитивни и необратими заболявания получават пожизнен ТЕЛК. Ако имат и други заболявания обаче минават периодично на преосвидетелстване. С предложените промени се предлага разширяване на групата, която получава пожизнено решение за трайна неработоспособност, като се включват още заболявания.

Днес здравният министър даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но минават периодично на комисия. Сега те ще получават пожизнен ТЕЛК. Така ще е и при хората с диабет.

Ако обаче хората имат и други заболявания, освен дефинитивното, ще могат по тяхно желание да се преосвидетелстват, когато пожелаят. Причината е, че останалите им заболявания могат да търпят промяна и съответно това да води до промяна в процента на вида и степента на увреждането или на трайно намалената работоспособност.

По оценка на здравния министър с предложените промени за над 100 заболявания ще се дава пожизнено решение за инвалидна пенсия.

Промяната засяга хиляди българи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във