Банкеръ Daily

Общество и политика

Туск: България е пример за охрана на европейската граница

Разработен е оперативен план на ЕС за защита на нашата външна граница и за допълнително финансиране по отношение на охраната и. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Обсъдихме и отношенията между ЕС и Турция. Обединихме се, че е изключително важно ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция. Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск за България. Нужна е добра воля от двете страни за намаляване на напрежението. Недопустимо е Турция да се намесва в изборния процес и във вътрешните дела на която и да е държава от съюза, включително България. Затова е нужно наистина координирани и единни действия на съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство. Членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. Затова България полага усилия за укрепването на единството на съюза", добави още Радев.

"България е пример за това как трябва да се охранява границата, заяви от своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск.  Той подчерта, че е изключително важна проявата на солидарност и на чист български език заяви „един за всички – всички за един“. При разговора на двамата политици темите са били Балканите, миграцията и Брексит, поясни Туск.

За проблема с миграцията Доналд Туск заяви, че „България е пример за това как трябва да се справим. Ситуацията е под контрол. Това показва колко е евфективно българското политическо ръководство“ . По отношения на Турция Туск заяви „ЕС спазва своите задължения, очакваме Турция също да спази своите задължения“. Той подчерта, че знаят, че изграждането на оградно съоръжение е за сметка на националния бюджет. „ЕС помага финансово, има и около 1000 служители на границата, които помагат. ЕС планира допълнителни мерки за сигурност и е готов при нужда да направи каквото е необходимо“, каза Туск. Според него България трябва да стане част от Шенген. „Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, подчерта той.

За Брексит Туск поясни, че при преговорите – нашата цел е да намалим до минимум последствията на всички, включително и на българските граждани.  Радев взе думата допълнително, за да увери, че Туск при преговорите ще защити правата на българите, живеещи и работещи във Великобритания.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във