Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТУРСКИТЕ ВОЕННИ СЕ ПРИЦЕЛВАТ В КАПИТАЛБАНК?

КАПИТАЛБАНК продължава да бъде обект на активно, но засега, уви, безплодно внимание от страна на български и чуждестранни финансови институции и фирми. От 1998 г. досега интерес към покупката й проявиха базираната остров Западна Самоа Интернешънъл Бизнес Банк Корпорейшън (International Busines Bank Corporation) и лондонската Сие Финансие Оксидентал (Sie Financie Ocsidentalle). Тя бе огледана също от РОСЕКСИМБАНК и от пловдивската фирма МТК Еврокапитал. Но до конкретни предложения така и не се стигна.


Засега единствено лондонският инвеститор е заявил, че поддържа интереса си към КАПИТАЛБАНК. Но, както вървят нещата, той ще се сблъска с конкуренция. Защото поредният кандидат за фалиралата кредитна институция на Красимир Стойчев и Ангел Първанов е Фърст Мърчант Банк (First Merchant Bank). Тя е създадена през 1993 г. и централата й се намира в Никозия - Северен Кипър. Банката се подчинява на специфичните закони на офшорната зона, гарантиращи й пълна конфиденциалност, затова публичната информация за нея е съвсем оскъдна. От сайта й в Интернет става ясно, че балансовото й число за 1998 г. е 2.9 млрд. щ. долара, печалбата - 54.8 млн. щ. долара, а собственият капитал - около 17.8 млн. щ. долара.


Фърст Мърчант Банк притежава три дъщерни финансови институции, които също са регистрирани в офшорни зони. Еф Ем Би Файнанс (FMB Finance), която е базирана на Британските Вирджински острови, Фърст Мърчант Интернешънъл Инк (First Merchant International Inc.) - на Бахамите, а Фърст Мърчант Файнанс (First Merchant Finance) - в Ирландия.


За управителите на севернокипърската банка и за акционерите й, както може да се очаква, в сайта няма информация. Според някои финансисти у нас въпросната кредитна институция се ползвала с благоволението на турските военни, нейни клиенти били настоящи и бивши офицери от турския Генерален щаб и тя обслужвала част от разплащанията по сделки за турската армия. Звучи логично, като се има предвид особеното внимание, което военните от южната ни съседка отделят на Северен Кипър. В същото време едва ли някой със сигурност може да каже кого всъщност обслужва една офшорна банка.


Фърст Мърчант Банк е заявила интереса си към КАПИТАЛБАНК още през юли тази година, когато представителят й Ченк Ермия се е срещнал с тогавашния синдик Тихомир Трендафилов. По време на разговорите Трендафилов е запознал Ермия със сегашното състояние на фалиралата банка и с процедурите, които трябва да бъдат спазени, когато един инвеститор иска да купи такава институция, както и да придобие лиценз от БНБ за да извършва тя банкова дейност.


За целта, финансистите от Северен Кипър трябва да създадат дружество, което да получи условен лиценз от БНБ, след което да осигури средства за погасяване на задълженията към всички кредитори на фалиралата банка и да внесе минимум 10 млн. лв. за капитал. Едва когато дружеството изпълни тези изисквания, БНБ има право да го лицензира като действаща банка.


Ченк Ермия е заявил, че ще дойде в България в средата на септември, когато официално ще депозира в БНБ искането на Фърст Мърчант Банк да купи КАПИТАЛБАНК. При положение че намеренията на финансистите от Северен Кипър се окажат сериозни, покупката вероятно ще бъде осъществена от дъщерната им структура Фърст Мърчант Файнънс - Ирландия. Ако се стигне до конкретни преговори обаче, в тях няма да участва синдикът Тихомир Трендафилов. Вестник БАНКЕРЪ научи, че в началото на септември съдът го е освободил от тази длъжност и в момента КАПИТАЛБАНК се управлява единствено от Добри Тасев. Трендафилов е отстранен с мотива, че е съдружник в Инском ООД, където дялове притежава една от фирмите на Красимир Стойчев - Трон ООД, която до средата на 1997 г. бе длъжник на КАПИТАЛБАНК. Което очевидно представлява конфликт на интереси.


Задължението на Трон вече е погасено, но не с пари, а чрез добилата скандална известност цесия. Тогава фирма АРМР изкупи вземането на БИОХИМ от КАПИТАЛБАНК и срещу него закри задълженията на няколко фирми на Красимир Стойчев, между които и Трон, към фалиралата банка.


БНБ отне лиценза на КАПИТАЛБАНК през октомври 1997 г., а в началото на 1998 г. съдът обяви банката на Стойчев и Първанов в несъстоятелност. За нейни синдици бяха назначени Добри Тасев и Тихомир Трендафилов, но едва сега - две години и половина по-късно, съдът откри, че Трендафилов не е имал право да управлява фалиралата кредитна институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във