Банкеръ Daily

Общество и политика

Турският премиер пристига на посещение у нас, посрещат го с протести

Турският премиер Ахмет Давутоглу ще пристигне на официално посещение у нас, за да се срещне с българския си колега Бойко Борисов.

Двамата министър-председатели се очаква да разнищят теми като сигурността по границите, както и договореностите между Турция с ЕС по повод бежанската криза. В 16:15 часа Давутоглу ще посети и държавния глава Росен Плевневлиев.

В края на ноември ЕС и Турция постигна споразумение, вследствие на което на южната ни съседка ще бъдат отпуснати 3 млрд. евро, за да се справи с приема на сирийските бежанци.

След посещението в България Давутоглу ще се отправи към Брюксел, където се очаква да се отвори нова глава в преговорите с Турция за присъединяване към Евросъюза.

От ВМРО изпратиха писмо, с което настояват България в лицето на премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева да не заявяват каквато и да е било подкрепа за продължаване на преговорите за членство в ЕС на "ислямистка" Турция.

Според ВМРО, за да се защити, "Европейският съюз трябва да откаже рекета на Ердоган и Давутоглу, да затвори границите си за нелегалната имиграция и да постави в изолатора ислямистка Турция, която съдейства на "Ислямска държава" и саботира общите международни усилия срещу джихадистите".

Междувременно партията на Волен Сидеров организира протест срещу посещението на турския премиер у нас. Привърженици на "Атака" ще се съберат пред БНБ в 11 часа сутринта, след като полицията забрани провеждането на демонстрация пред Министерския съвет.

Българският антифашистки съюз (БАС) изрази опасения, че България може да бъде въвлечена в конфликта между Русия и Турция и заяви, че е против поемането на каквито и да е ангажименти за съвместни действия с Анкара в размирните региони. ВМРО изпрати писмо до президента Росен Плевневлиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов, в което настоява да не се заявява каквато и да е подкрепа за продължаване на преговорите за членство в ЕС на Турция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във