Банкеръ Daily

Общество и политика

Турски банки въвеждат руската разплащателна система "МИР"

Пет турски банки са приели да използват руската разплащателна система "МИР", съобщил в самолета турският президент Реджеп Ердоган на връщане от разговорите си с Владимир Путин в руския черноморски курорт Сочи на 5 август. Налице е сериозен напредък в усилията на турските кредитни институции за въвеждането на руските картови плащания "МИР", информира държавната Анадолска агенция, цитирайки думите на Ердоган. Той споделил с журналистите, че това ще е голямо облекчение както за руските туристи, така и за турската държава. 

Плащанията в рубли ще са източник на финансова подкрепа и за Русия и за Турция, казал още Ердоган и добавил, че председателите на двете централни банки също са се срещнали по време на визитата. На преговорите в Сочи Путин и турският му колега са се съгласили да започнат да правят и частични преводи в рубли за доставките на руски природен газ.

Въпреки че Анкара се изказа против руската инвазия в Украйна, турското правителство се въздържа да се присъедини към санкциите на Съединените щати и на Европейския съюз срещу Кремъл. Турция продължава да внася енергия от Русия, която е осигурила една четвърт от импорта на суров петрол и почти 45% от доставките на синьо гориво през 2021-а.   

Москва осигурява също жизнено необходимата чуждестранна ликвидност на Анкара като прехвърля милиарди долари на базираното на турска земя поделение на "Росатом" за приключване на строителството на атомната централа "Акюю" на средиземноморското крайбрежие на Турция. Ердоган е съобщил още, че ще посети грандиозния обек, който известно време бе в центъра на противоречията между двете страни след като водещ турски подизпълнител беше отстранен от държавния руски атомен гигант. Нито Русия нито Турция ще приемат забавяне на проекта, уверил Ердоган.

Успоредно с двустранните отношения, турските министри са продължили да работят и за постигане на споразумение за износ на руско зърно. Колони от кораби чакат на пристанищата на Черно море. Украйна изнесе първата пратка от 26 хил. тона зърно на 1 август, а на 5 август още три кораба напуснаха украинските пристанища. 

"Въпреки съществуващите регионални и глобални предизвикателства, лидерите потвърдиха общата си воля да продължат да развиват руско-турските отношения", посочи Кремъл в официално изявление след приключването на четиричасовите разговори в Сочи. Путин и Ердоган са се съгласили да увеличат търговския оборот и да засилят икономическото и енергийно сътрудничество с акцент върху транспорта, селското стопанство, туризма и строителството. В интервю по телевизията руският вицепремиер Александър Новак е определил споразумението като "много важно" и целящо да издигне отношенията на "ново ниво на развитие" в "на практика всички сектори".  

Путин и Ердоган са подчертали и важността от "искрени, прями и основани на взаимно доверие" връзки за постигането на регионална и световна стабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във