Банкеръ Daily

Министър-председателят Кирил Петков:

Търсим всички възможни начини за решаване конфликта НАТО - Русия

Приоритет в българската стратегия за отбрана ще е деескалацията на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и използването на абсолютно всички възможности този конфликт да бъде решен по дипломатичен път. Това обяви след края на заседанието в Министерския съвет министър-председателят Кирил Петков.

Той допълни и че днес, 26-и януари, е било взето решение отбранителната ни стратегия да бъде изградена на база българската армия.

"Българската армия ще бъде водеща в отбранителната стратегия, което означава български войски, българско командване и българско военно лидерство" - подчерта Петков и поясни, че през годините армията ни не е била финансирана достатъчно и по правилния начин.

"В момента имаме дефицити, които са ясно изразени. Ние поставяме като приоритет да фокусираме инвестициите в българската армия точно там, където са дефицитите, а не просто да купуваме техника, която е несистемно избрана. Трябва да се фокусираме точно върху българските дефицити, така че българската армия да застане на своето място.

Оттук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност Тя трябва да бъде конструктивен партньор в рамките на НАТО" - обобщи премиерът.

По отношение на поканата в оранизацията за Икономическо сътрудничество и развитие премиерът обърна внимание, че до този момент в нея членуват 36 страни, а сега са поканени още няколко, сред които и България.

„Радвам се да кажа, че България влезе в един клуб на развити нации, които са оценени като ниско рискови и това увеличава много потенциала ни за привличане на инвестиции“ – обясни премиерът.

"Това за нас е огромен дипломатически пробив, който означава, че страната ни влиза в клуба, където е много по-лесно да се привличат инвестиции. Влизаме във всички международни бази данни сред страни с нисък риск, което означава, че на инвестирането в страната ни ще бъде погледнато по съвсем различен начин.

Това е една добра новина от вчерашния ден. И ние не сме станали членове, а сме били поканени да станем такива" - подчерта премиерът Кирил Петков. Той обаче допълни, че страната ни ще има определен период, в който да отговори на определени критерии.

След това думата бе дадена на министъра на отбраната Стефан Янев. Той обяви, че по въпроса за изграждането на елементи от общата колективна защита на НАТО, е било взето решение, паралелно с дипломатическите усилия, България да направи своя стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група от български войски, от българско командване. Това означава че ще се използва и националната командна верига.

Това ще бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

"В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, ние всъщност ще преследваме именно развитието на собствения си отбранителен потенциал, на българските си въоръжени сили и армия и ще търсим начин как точно тези дефицити, които са се натрупали през годините, да бъдат компенсирани приоритетно с плановете ни за модернизация и превъоръжаване" - подчерта министър Стефан Янев.

От своя страна министърът на външните работи Теодора Генчовска обяви, че от началото на декември през миналата 2021 година бългаската държава последователно отстоява намирането на дипломатическо решение на проблема, който е възникнал между Русия и Украйна. Това страната ни прави на всички дипломатически форуми, във всички дипломатически формати и в рамките на всички телефонни разговори по темата.

"Тези усилия ще продължат и се надяваме, че проблемът би могъл да бъде решен чрез използването на инструментите на дипломацията" - продължи Генчовска и допълни, че това, което е обявил министърът на отбраната е изключително важно, защото така дипломатическото ни  говорене ще бъде подкрепено със самочувствието, че разполагаме с необходимите отбранителни способности и ще покаже, че сме коректен и предвидим съюзник на Северноатлантическия пакт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във