Банкеръ Daily

Министър Виолета Комитова:

Търсим как да компенсираме фирми, които строят с публични средства

Заради повишените цени в строителството държавата ще търси начини да компенсира фирмите, които строят обекти с публични средства. Това стана ясно след среща на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова с ръководството на Строителната камара.

Според министър Виолета Комитова най-големият риск са започнатите, но недовършени проекти от сегашния програмен период, крайният срок за приключването на които е 2023 година.

"Мислим и двете страни в тази посока - по какъв начин, по какъв механизъм, с какви проценти, за кои видове дейности и как да мислим за компенсация, допълнителни средства за започнати строежи, за да можем да ги довършим. В най-голям риск са всички започнати прокти. Ние ще се борим първо за тези проекти", каза тя.

Илиян Терзиев - председател на управителния съвет на Камарата на строителите, заяви, че от камерата са поели ангажимент да обобщят в какъв размер са необходимите средства по започнатите обекти, за които се очаква поскъпване заради повишените цени на тока, на строителните материали и забавянето на доставки:

"Разделяме нещата на две - на екшън план, който трябва да се случи много бързо - компенсацията на вече тръгнали и развиващи се договори - и по това как ще трябва да продължим по един дългосрочен план, в който цените трябва така да се образуват и така да се изпълняват, че на всеки етап да е ясно, в зависимост от ресурси, от цена на горива, на ток, вода и особено на материали, доставките се бавят. Това, което в момента се задава, е, че по тези причини, може би ще има обекти, които няма да могат да се завършат и това оскъпява проекта", обясни той.

Очакваното компенсиране на цени е за публични обекти в строеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във