Банкеръ Daily

Общество и политика

Търсят се възможности за доставки от ваксината на Novavax

В момента страната ни търси възможности да осигури доставка на ваксината на Novavax срещу COVID-19. Това каза здравният министър Асена Сербезова в Народното събрание. Тя обясни, че на 11 август 2021 година Министерският съвет е решил да не участва в споразумение за предварително закупуване и доставка на ваксини от Novavax. Тогава са били взети предвид няколко съображения – имало е достатъчно осигурени количества на ваксините срещу COVID, значително надвишаващи желаещите да се ваксинират, осигурени са били значителни количества от ваксината на Pfizer за 2022-2023 година. Взела се е предвид и възможността страната ни да получи допълнителни количества от ваксината на Moderna. Имало е и предварително съгласие за участие в бъдещ договор на Европейската комисия с Valneva, както и възможност за заявяване на дози от ваксината на Sanofi Pasteur. Отчетено е, че са заявени достатъчно ваксини от 4 вида.

"Към настоящия момент се проучват възможности за осигуряване и на ваксината на Novavax. Проведен е разговор с представителя на Швеция в управителния борд за ваксини срещу COVID към Еврокомисията. От шведска страна е изразена готовност за дискусия за сключване на споразумение, за да се осигурят ваксини за България за първото тримесечие на 2022 г." ,каза здравният министър  Това може да стане чрез закупуване от друга държава или чрез дарение.

Сербезова обясни, че директорът на болница "Лозенец" е сменен заради сигналите за нарушения. Тези действия са предприети от настоящето ръководство на здравното министерство.

В дългосрочните мерки на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 са предвидени проучвания в областта на епидемиологията и профилактиката на COVID-19. Предстои създаване на научен съвет от специалисти, който ще планира обхвата, метода и начина на провеждане на епидемиологични проучвания с цел осигуряване на научната им достоверност. Това би допринесло за предоставяне на научно достоверна информация за пандемията за медицинската и широката общественост.

Извършването на детайлно епидемиологично проучване, включително Т-клетъчен скрининг, за реална преценка на ситуацията ще бъде възможно да се обсъди и планира след конституирането на научен съвет от широк кръг специалисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във