Банкеръ Daily

Стефан Янев:

Търсят пилота на падналия самолет с кораби и вертолети

Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев обяви по време на брифинг, че надеждите за намирането на пилота на падналия в Черно море изтребител не са големи. 

"Черната кутия обаче все още не е намерена. По този повод операцията ще продължи и през следващите дни с използването на специализирана техника и водолазни групи", съобщи Янев и подчерта, че едно от местата, където се предполага, че могат да бъдат останките от самолета, е на голяма дълбочина от порядъка на 70 м. Когато се установи на каква дълбочина са те, ще се проведе издирвателната операция.

"По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Летящата цел се е отворила, за съжаление нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на пилота. Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е докладвал, че я е поразил, връзката е прекъснала“, обясни служебният премиер и допълни, че техническото състояние на изтребителя е било добро.

Министерство на отбраната обяви, че продължава операцията по търсене и спасяване на пилота на самолет МиГ-29, който изчезна тази нощ при инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла - 21“. Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила.

Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“. Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

 

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във