Банкеръ Weekly

Общество и политика

Търсят нова сграда за Спецсъда

"Спецкоманда" от висши магистрати ще търси среща с Бойко Борисов и финансовия и правосъден министри Владислав Горанов и Цецка Цачева, за да разплетат заедно възела от проблеми около специализираните съдилища. Ситуацията в момента е следната: от една страна се иска увеличение на щата на съдиите и служителите, а от друга - това няма как да стане, защото ако се вземат нови хора, те няма да има къде да седнат. Сградата на ул. "Черковна", която специализираните съдилища и прокуратури си "делят" с Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), не може да побере още хора.

Това е проблемът, чието решение ще се търси при срещата с изпълнителната власт. При Борисов и министрите му ще отидат председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, главният прокурор Сотир Цацаров, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и членът на ВСС Евгени Диков, който оглавява комисията по собствеността в съвета.

Решението да се иницира такава среща бе взето в четвъртък (7 декември) от пленума на ВСС, след продължило три часа изслушване на магистрати - както на шефовете на специализираните съдилища и прокуратури, така и на редови съдии.

От изслушването стана ясно, че най-тежко е положението в първоинстанционния Специализиран наказателен съд. Според председателя му Георги Ушев, там увеличение на щата е нужно дори без да се вземат предвид последните скандални поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, които пратиха делата за "високата корупция" към спецсъдилищата.

Според Ушев статистиката, според която СпНС е на първо място по натовареност в страната, но бройката се "надува" основно от разрешения за подслушване, не позволява да се види реалната картина в съда: "Важна е тежестта и сложността на делата. Само едното от тях, това за КТБ, което получи медийна популярност, е от 863 тома, с 414 свидетели, има 18 подсъдими. И това не е рекордът", обясни Ушев и изреди още няколко примера на дела с внушителен брой подсъдими и обвинения. Според данните на Ушев, почти всички от 19-те съдии от СпНС са натоварени на 200 процента, влизат в заседания през ден или всеки ден и работят с ненормално натоварване. Текучеството сред съдебните служители също било голямо - хората си търсели по-лека работа.

В Апелативния специализиран наказателен съд ситуацията е по-спокойна и там нови кадри не им трябват - поне засега, докато не стане ясно дали очакваната "лавина" от корупционни дела наистина ще се появи отнякъде. В прокуратурите пък вече е ясно, че проблемът ще се решава с "вътрешни" сили и средства - за да не се назначават нови хора, ще се взимат бройки от слабо натоварени ведомства - като военната прокуратура например. А новите хора ще работят в сграда на следствието.

Така основният проблем, който трябва да бъде решен, при това спешно - остава този за намирането на сграда, която да разреши увеличение на щата в СпНС. Най-реалистична изглежда възможността ДКСИ да бъде преместена, а сградата на "Черковна" 90 да остане само за нуждите на спецсъдилищата. Само че това няма как да стане без съдействието на изпълнителната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във