Банкеръ Daily

Румен Радев към синдикатите:

Търси се как ТЕЦ „Марица“ 2 да продължи да работи след 1 юли

Президентът Румен Радев увери представителите на синдикатите, че служебният министър на енергетиката ще предложи решение, за да може ТЕЦ „Марица“ 2 да продължи да работи и след 1-ви юли. Това стана на среща със синдикалните организации.

„Той ще предложи краткосрочно решение, така че централата - ТЕЦ „Марица“ 2 да продължи да работи и след 1-ви юли. Това си има друга цена обаче. Знаете там каква е цената на социалната поносимост на това решение и Министерство на енергетиката работи усилено за намиране на дългосрочно решение. Ние не можем да бягаме от необходимостта от този преход и декарбонизацията", изтъкна държавният глава.

„След по-малко от няколко седмици ТЕЦ „Марица“ 2 е заплашен да спре. Подобна беше картинката и миналата година. Намеренията, които чухме от министър Живков - за един милион мегаватчаса за регулаторния период - всъщност означават ТЕЦ 2 да работи на по-малко от един блок, половин блок - 110 или 120 мегавата средно месечно, което веднага отправя въпроса какво се случва с целия комплекс. Всички си даваме сметка, че тук отговорност не можем да искаме по никакъв начин от служебното правителство. Това е несвършена работа в годините назад“, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във