Банкеръ Weekly

Общество и политика

Търси се юрист за мястото на Цачева

Димитър Лазаров

Ако председателят на парламента Цецка Цачева стане президент, тя трябва да освободи най-високия пост в Народното събрание. Още след номинацията й миналата неделя шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че за мястото й ще се търси юрист. Народни избраници от Бойко-Борисовата партия уточниха, че няма да се гледа този път задължително да е жена, колкото да е човек, който владее правото и законодателните норми. Повечето от тях смятат, че на сегашния й заместник Димитър Главчев се пада тази чест. Но той е финансист одитор по професия. Депутати от опозицията пък подхвърлят, че не се справял добре с правилника и парламентарните процедури, и много лесно можело да бъде "подхлъзван".

Юристът Димитър Лазаров е другото име, което се спряга за евентуален наследник на Цачева. Той е депутат трети мандат, член на правната комисия и на тази за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Освен това е оглавял временната комисия за промени в конституцията, а е бил член и на още две – за изработване на правилника на парламента и за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на България. Последната скоропостижно приключи съществуването си само след едно заседание и по настояване на премиера Бойко Борисов.

Колкото и абсурдно да звучи, "тежката артилерия" на ГЕРБ - бившата здравна министърка Десислава Атанасов, също не е изключена като заместник на Цачева. Веднага след номинацията на председателя на парламента за кандидат-президент, попитан за напористата депутатка, Цветанов отговори: "Всичко е възможно." Той все пак направи уточнението, че ще се вземе предвид и мнението на останалите парламентарни групи, преди да бъде излъчен нов шеф.

Името на Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия, засега не се споменава. И ако приемем за валиден Борисовия маниер и modus operandi (начин на действие), очевидно Кирилов е по-ценен на сегашната си позиция, тъй като неговата комисия е една от най-важните, особено при прокарването на непопулярни законови мерки.

На първо време заместник-председател на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев ще замества Цачева до обявяването на резултатите от изборите. Той беше посочен от самата нея в сряда (5 октомври) три дни след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов я номинира да се състезава за "Дондуков" 2. Цачева обясни, че не е коректно спрямо другите участници в надпреварата тя да продължава да изпълнява длъжността си на председател на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във