Банкеръ Daily

Общество и политика

Търновската конституция полага темелите на модерното развитие на България

Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на модерното развитие на България. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си при откриването на тържественото заседание на Конституционния съд, състояло се в залата на Учредителното събрание в старата столица, по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

"В своята дълбока същност Конституцията е ценностна харта, основополагащ обществен договор и основен и върховен закон", посочи Румен Радев. По думите му върховенството на Конституция заслужава особено внимание и грижи днес в нашата динамична и противоречива действителност. Президентът уточни, че това означава законите, които предлагат и приемат народните представители да съответстват на този основен закон. Той отбеляза, че преди 140 години либерали и консерватори са участвали в остри спорове, с които се надпреварват кой по-добре да служи на България, съгласно своите убеждения. Радев припомни и думите на тогавашния председател на Народното събрание Антим Първи, който казва: "Можем да кажем, че направихме закони от народа за народа". Според държавния глава тези думи са особено актуални днес за политическата мъдрост и за народния суверенитет.

"Търновската конституция не съдържа конституционен съд, а липсата му е израз на силното убеждение на народните представители, че те са в това Народно събрание за да отстояват интересите на народа и не са си помисляли, че могат да предложат и гласуват закон, който да не служи на българските граждани", посочи президентът. По думите му това е завет, който нашите народни представители трябва да следват във всяка своя мисъл и свое решение. "Конституционният съд постига равновесие между този завет и необходимостта от развитие, породено от динамично променящия се обществен живот", посочи президентът.

Той поздрави великотърновци за заслуженото признание и обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България.

При откриването на заседанието председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев припомни значението на Търновската конституция. Той се обърна към президента с призив да се възползва от правото си да инициира изменение на действащата конституция и да възстанови историческата справедливост, като внесе в Народното събрание предложение за нова алинея в чл. 169, в която да се казва, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България. "Търново е символ, а мястото на символите е в съответната глава на българската конституция, там където са столиците, гербът, химнът и знамето", посочи председателят на Конституционния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във