Банкеръ Daily

Под патронажа на държавния глава

Тържествено отбелязване на 30 г. от създаването на Конституцията

От 18.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ президентът Румен Радев ще участва в тържествено отбелязване на 30-годишнината от създаването на Конституцията на Република България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава.

"Днес е тридесетгодишнината на Конституцията на Република България. Нека отдадем заслужено уважение на нейните автори. Те надмогват противоречията си и полагат принципите на модерната държавност. Днес някои виждат решенията на много проблеми в промяна на Конституцията. Нека преди да я променим, да я изпълним. Тя повелява, че "всички граждани са равни пред закона". Но в действителност някои са по-равни от други", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по случай годишнината. 

Тя обръща внимание, че според Конституцията, "гражданите имат право на безплатно ползване на медицинско обслужване". "Но всички знаем, че не е безплатно. Основният закон залага принципите на социалната  и правовата държава, но близо два милиона живеят под прага на бедност, а законите се газят всеки ден без последствия за нарушителите", допълва Нинова. 

"Нека въпреки политическите си различия, всички работим така, че да реализираме преамбюла на Конституцията за общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост, за  демократична, правова и социална държава", завършва лидерът на социалистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във