Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТУРИЗМЪТ БЕЗ ДДС ЩЕ ЗАРАДВА САМО ЧУЖДЕНЦИТЕ

Сделките за туристическите услуги са сделки за износ и се освобождават от данък върху добавената стойност. Това ще гласи новата т. 7 от чл. 8, ал. 1 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). Поправката ще влезе в сила със задна дата - от 1 януари. Тя възстановява положението от миналата година преди промените в ЗДДС, които вкараха туризма, корабостроенето и кораборемонта в един кюп с всички сделки, извършвани на територията на страната, и ги обложи с 22% данък.


За да не скочат цените на и без това скъпите ни туристически услуги, което би прогонило окончателно чуждестранните туристи от морските и планинските ни курорти, в приетия в края на януари тази година Правилник за прилагане на изменения ЗДДС залегна специална клауза, според която всички туристически сделки, сключени до края на миналата година, се освобождават от ДДС. Тъй като правилникът влезе в сила от 1 януари, а договорите за зимния сезон бяха сключени още през миналото лято, ефектът бе никакъв. За да не пострадат обаче договорите, сключвани в момента за лятото, правителството и парламентът ще приемат по спешност споменатото по-горе изменение. То ще се отнася само за договорите, сключвани от български туроператори, хотелиери и туристически агенти или от чуждестранни фирми, регистрирани на територията на България, с чужденци. С други думи, отпадащият ДДС ще остави непроменени цените само за чуждестранните туристи и няма да се отрази на джоба на готвещия се да почива нашенец.


Отпадането на ДДС ще направи България единствената страна в света, която не облага туристическите си услуги с този данък. В Европа средната ставка на ДДС за туризма е 15%, а в останалия свят варира между 4 и 12 процента.


Облекчението обаче ще бъде временно - до приемането на новия Закон за данък върху добавената стойност, съобщиха от финансовото министерство. От отдел Косвени данъци на ведомството на Муравей Радев, където вече усилено готвят новия проект на ЗДДС, увериха, че в новия закон процентите на ДДС за отделните сфери от икономиката ще бъдат различни. Това било препоръчано и от експертите на МВФ при последното им посещение в България. Във финансовото министерство и сред депутатите от Икономическата и Бюджетната комисия на парламента имало нагласа туризмът да бъде обложен в бъдеще с 10% ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във