Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТЪРГОВСКА БАНКА НА ГЪРЦИЯ ПОЛУЧИ ПРАВОТО ДА ПРИТЕЖАВА 98% ОТ КАПИТАЛА НА БИБ

На 14 септември 1998 г. ще се проведе извънредното общо събрание на Българска инвестиционна банка (БИБ), на което ще стане ясно каква ще бъде структурата на акционерния й капитал. Очаква са на събранието акционерите да разрешат на Търговска банка на Гърция да притежава 98% от капитала на БИБ до 10 млрд. лева. В момента тя владее 83.72%, след като на 28 август тази година преведе 7.8 млрд. лв. и увеличи капитала от 2.2 млрд. на 10 млрд. лева.


В акционерния капитал на БИБ до 2.2 млрд. лв. най-голям дял владееше ЕБВР - 35%, а близката до нея Legist Jersey Trustee Ltd. - 11 процента. Търговска банка Гърция притежаваше само 26 процента. Останалите осем акционери имаха дялове под 10%, като изпълнителният директор на БИБ Пеньо Хаджиев бе собственик на 2% от капитала на банката.


След попълването на капитала до 10 млрд. лв. дяловете на останалите акционери, освен този на гръцката банка, паднаха под 3 процента. Само този на ЕБВР е 7.7 процента. Останалите 83.72% вече са собственост на Търговската банка на Гърция. Тепърва ще стане ясно дали тя в крайна сметка ще изкупи дяловете на ЕБВР и на Legist Jersey Trustee Ltd. При сегашното съотношение на силите това не е необходимо, тъй като тя вече контролира над две трети от капитала. Но пък е възможно ЕБВР да се е съгласила гърците самостоятелно да увеличат капитала на БИБ само ако изкупят нейния дял в банката. Подобно условие може да е поставено и от останалите акционери. Засега от БИБ отказват да хвърлят светлина по тези въпроси, но след една седмица акционерният възел около банката ще бъде окончателно разплетен.


Междувременно стана известно, че капиталовата база на БИБ вече надхвърля 16.5 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във