Банкеръ Daily

Общество и политика

Турция трябва да спре с териториалните претенции към своите съседи, настоява наш евродепутат

По време на редовното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бе проведена дискусия относно Европейската програма за миграция, вкл. сътрудничеството с Турция в контекста на мигрантската криза. По време на дебата, българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев призова Турция да спазва своите задължения по договореностите с Европейския съюз. По-конкретно, той настоя турската страна да поддържа добри съседски взаимоотношения и да прекрати териториалните си претенции спрямо своите съседи. Той подчерта, че никой не иска да бъдат създавани нови източници на напрежение, а точно обратното - да се търси мирно решение на конфликти.

Българският евродепутат коментира също така срещата на върха ЕС-Турция във Варна и факта, че 3 милиона бежанци живеят в южната ни съседка - три пъти повече от броя бежанци, дошли в Европа през 2015г., когато бе възстановен временен граничен контрол между някои държави-членки. Емил Радев поздрави Турция за нейните усилия за прием на бежанците и подчерта необходимостта ЕС да оказва финансова подкрепа. По-конкретно, евродепутатът приветства удължаването на Механизма за Турция, който подпомага бежанците в страната, вкл. чрез предоставяне на достъп до образование и здравеопазване, и призова европейските лидери да предоставят необходимите финансови средства за осъществяването на необходимите проекти.  Този механизъм е резултат от споразумението между ЕС и Турция от март 2016г., което доведе до затягане на граничния контрол от страна на Турция и намаляване на опасните и нередовни влизания на мигранти през България и Гърция към Западна Европа с 97% спрямо периода преди влизането му в сила.

Емил Радев не пропусна да коментира и ситуацията с човешките права в Турция и  арестите на редица на граждани, вкл. европейски граждани. Той припомни задълженията на Турция да спазва основните човешки права с оглед на членството й в Съвета на Европа и я призова да гарантира справедлив процес за всички обвиняеми.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във