Банкеръ Weekly

Общество и политика

Турция изтегля посланик Гьокче

Хасан Улусой

Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче ще бъде изтеглен от дипломатическата мисия в София и изпратен в Гватемала. Гьокче е в България от декември 2013-а, а мандатът му изтича през декември.

На 27 юли Анадолската агенция разпространи списък с 30 посланици, които са били уведомени за новите си назначения. Външният министър Екатерина Захариева бе категорична, че страната ни не е настоявала Гьокче да бъде отзован. Според нея промяната се дължи на скорошното изтичане на мандата му.

Новият посланик на Турция в София ще е Хасан Улусой. Той е на 51 години, дипломат от кариерата, ръководел е посолството в Нигерия от 2012-а до 2015 година. След това е работил в турското външно министерство. Изпращан е на ключови дипломатически мисии в Иран, Швейцария и Съвета на Европа. Експерт е в областта на човешките права и международната сигурност, като притежава и диплома по европеистика от London School of Economics.

Мисията на посланик Гьокче в нашата страна бе бурна и често обект на критики. През март лидерът на ВМРО и сегашен министър на отбраната Красимир Каракачанов поиска незабавното му отзоваване заради негова поява в клип на партия ДОСТ преди парламентарните избори. Турският дипломат беше привикан във външно министерство и заради предизборна агитация на турски политици. Министърът на труда и социалната сигурност Мехмет Мюеззиноглу призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26 март, допълвайки, че турската държава подкрепя формацията на Лютви Местан. Гьокче бе обвинен също така, че е участвал активно в събитията в Могиляне и Джебел, където се стигна до сблъсъци между симпатизанти на ДПС и ДОСТ. Посланикът е сочен и като инициатор на "черния списък", съставен след опита за преврат срещу президента Ердоган,  в който попаднаха 158 българи. Те са обвинени в съпричастие с терористични организации.

За отзоваване на Гьокче се заговори през юни, когато при визитата на Байко Борисов в южната ни съседка той изненадващо не присъства на срещите му с президента и премиера на Турция .

Facebook logo
Бъдете с нас и във