Банкеръ Daily

Общество и политика

Турция е извикала българския посланик в Анкара

Министерство на външните работи

Между България и Турция прехвърчат дипломатически искри. Късно в четвъртък Министерството на външните работи на Анкара е извикало на спешна среща посланика на България Ангел Чолаков. 

Поводът са твърденията за намеса на Турция в изборите за президент и парламент. Новината беше обявена малко след полунощ от турската телевизия TRT. Според медията, от Турция са коментирали и протестите, които се проведоха късно снощи пред турското посолство в София.

На срещата с посланик Чолаков турската страна е отхвърлила твърденията, че официални институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България, както и че пренасочват избирателите по време на българските избори. Също така посланикът на България е бил информиран, че твърденията на българските власти са неуместни. Анкара не одобрява и факта, че турският посланик е викан в  българското външно министерство. 

Било посочено, че "Анкара очаква с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика".

В четвъртък постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок, във връзка с произвеждането на изборите на 14 ноември, включително предстоящия втори тур на президентските избори на 21 ноември.

На турската страна са посочени случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в  Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.

Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември. 

Междувременно служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви по време на брифинг на МВР, че „поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи.“.

Минстърът обясни, че в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ. За пример беше даден рекламен клип на турската телевизия ТРТ, в който се казва, че „Желаят турчин да е президент на България“.

https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/protestirashti-obsadiha-turskoto-posolstvo-v-sofiia

Facebook logo
Бъдете с нас и във