Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТЪЛМАЧИТЕ НА ОБРЪЧА

Не било обръч от фирми, а смела метафора!
Така миналия четвъртък заместник-председателят на ДПС Лютви Местан просветли от телевизионния екран обществото относно крилатата фраза на Ахмед Доган. После г-н Местан направи уговорката, че не бил тълмач (тълкувател, преводач - тур.) на лидера си. Ден по-рано Сокола за трети път накара всички да онемеят, като отрече да е съобщавал, че тъкмо партията му има обръч от фирми. Тук сигурно няколко милиона българи и стотици хиляди турци трябва сериозно да заподозрат, че на 23 юни 2005 г., два дни преди парламентарните избори, са имали колективна телевизионна халюцинация. Ахмед Доган въобще не е казвал, че през последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са... или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка ... и после има обекти кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н.. Не е изричал такива думи и туйто! Излиза, че това е масов пристъп на обществена шизофрения и всички, най-вече медиите, много са се объркали.
Никой не отрича, че Ахмед Доган е фигура сугестивна. Човекът е философ, разбра се още преди години, че е имал работа със специалните служби, а там ги учат как се правят колективни внушения. С дълготраен ефект при това. Ето защо той е прав, а обществото - не. Следователно обществото трябва да се поправи, което изисква последователни и целенасочени действия.
На първи април, ден неслучаен - не толкова защото на него честват лъжата, а защото ДПС за шести път честваше себе си, Сокола обясни научно и философски колко полезен всъщност е обръчът от фирми. Същият този обръч, дето го няма да държи партията му, пък на нея (о-о, чудо!) още не са й паднали гащите. Или са, но от птичи поглед не се забелязва.
Какво, впрочем, преведено на български език, се опитват да ни внушат от ДПС? Още на шестата национална конференция на движението Доган разтълкува на своите мисловната парадигма на времето, сиреч че е дошло тяхното и всички трябва да разберат, че в мераците и в действията им няма нищо нередно. После де-що имаше депутат от ДПС тръгна поотделно да превежда директивите на лидера пред медиите. Оттогава до сега преводът е приблизително следният: Няма нищо лошо в контактите между политиката и бизнеса, напротив, развиваме ги и ги стимулираме. Така трябва, така е пазарно, така е модерно. Няма значение, че моделът е този обръч е наш, а този - не е. Или за едни - концесии, обществени поръчки, постове, фондации и пари, а за други - когато и ако техните дойдат на власт.
И защо не, след като номерът повече от десетилетие минава? С чий мандат беше съставено странното правителство на Любен Беров? Нима тогава, докато клетият министър-председател търпеше сърдечно-съдови инвазии в болницата, мутрите и Мултигруп не се развиваха и крепнеха в симбиоза с определени политици? Нима Ахмед Доган не консумира и не осребрява тези контакти и досега? Всъщност дали е така, нито Доган, нито заместниците му ще си кажат...
В сряда, след като вотът на недоверие към правителството на Станишев не мина, Сокола най-високомерно прати медиите да му разследват обръча. Всъщност няма нищо по-просто от това. Не за първи път казваме, че е достатъчен един телевизионен репортаж от Беевград. Пардон, от Велинград, макар че дори кореняците там му забравиха официалното име. Да се покаже що са фирми, що са сараи и що е бизнес... Достатъчен е и един преглед на пресата от 1999 до 2001 г. за деянията на Йордан Цонев и Христо Бисеров. С картинки на техните имущества - още тогава ги показваха. И пак ще се види правил ли е философът Доган научно изследване на взаимовръзките между политиката и бизнеса и синхронно-диахронните парадигми на прехода, или просто той и приближените му са правили пари.
Иначе обществото като нищо ще повярва и на Сокола, и на тълкувателите му, че контактът между политическите партии и бизнеса не само че е неизбежен, той е необходим, както рече г-н Местан. Или че ДПС не разпъва политически чадър над фирми, както успоредно с него заяви Хасан Адемов. А ако, както лидерът препоръча, на Емел Етем се даде Нобелова награда заради наводненията, то на героя на Илф и Петров Остап Бендер трябва да се присъди такава за икономика.
А докато от ДПС подобно на шарлатанина Кашпировски ни сугестират, че нерегламентираните контакти между политиката и бизнеса са нещо естествено, има да се дивим! Да се дивим от това, че сме единствената страна, в която съдебната власт не реагира девет месеца след като някой е извършил публично самопризнание поне пред 2 милиона души. В нормалните държави такива работи поне се проверяват. И то не само от журналистите. След това от политическия свят си отиват и политици, и цели партии. А у нас девет месеца чакаме да се роди истината и повтаряме.... Казана дума - хвърлен обръч. Или търкулил се обръчът и не си намерил бъчвата...
А може би който си играе с обръчи, наистина жонглира върху буре с барут. Не дай си Боже обръчът, както пророкуват дори и писателите, да се разсърди на кръстника, и всичко да свърши като в балканската поема на хърватина Иван Мажуранич Смъртта на Смаил ага Ченгич:

Под чадър седи агата
тютюн с кафе редува
черно кафе с адски пушек сменя
Челото му под чалмата
с мрачни бръчки е покрито...

Романтикът Мажуранич сигурно три пъти ще се обърне в гроба, ако разбере кой човек припознаваме тук в бейски разположилия се герой. Краят на поемата е трагичен. У нас трагичното е, че на някого му харесва агата да седи точно по този начин. Без да му се образуват бръчки...

Facebook logo
Бъдете с нас и във