Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТСБАНК ТЪРСИ КУПУВАЧИ НА ДЪЛГОВЕ

След като увещанията, заканите и публикуваният списък за кредитните милионери така и не успяха да принудят големите длъжници на фалиралите банки да погасят дори и лев от задълженията си, съвсем логично се стигна до обявяването на тези безпризорни дългове за публична продажба. Към подобна процедура пристъпиха и синдиците на ТСБанк, изваждайки на тезгяха най-големите вземания, и то в пълните им размери. Скрито-покрито няма и с предлаганото разнообразие на практика може да се запознае всеки от списъка, закачен на вратата на централата на фалиралата институция в столицата. За да участва в наддаването, кандидат-купувачът трябва да внесе 10% от номиналната стойност (главници и лихви) на дълга. Ако обаче мераклии така и не се намерят, на следващото наддаване вземанията ще се предлагат на по-ниска цена.


Едно е сигурно, поне в началото ще се избегнат комичните ситуации синдиците да стимулират парично купувачите, за да изчистят задълженията на кредиторите към банката. Според Търговския закон едва след като се провали първият търг, съдът може да разреши продажбата на необслужваните заеми да се извърши чрез пряко договаряне. По думите на юристи друг нормативно регламентиран начин за реализация на по-голямата част от вземанията на обявените в несъстоятелност банки няма.


Дотук добре, но в списъка на вземанията, предложени от ТСБанк за публична продан, фигурира и Плама, с дълг от близо 20 млн. щ. долара. Едва ли обаче при сегашното състояние на рафинерията за него ще се намери купувач, който да го изкупи в пълния му размер, както го изисква законът. В същото време, ако Плама бъде обявена в несъстоятелност, банката автоматично се нарежда сред неудовлетворените кредитори заедно с ДФРР, ОББ, БИОХИМ, ПЧБ. Продажбата на нейните активи ще е на изключително ниска стойност, за да се надява някой от тях да получи по-сериозни пари.


Съвсем друг щеше да е случаят, ако синдиците имаха право да сконтират вземанията. Още преди година ТСБанк получи оферта дългът на Плама да бъде продаден за 3 млн. щ. долара, но законът не позволяваше да се извърши сконто. Иначе днес подобен проблем нямаше да съществува - коментира Траян Марковски, юридически съветник на синдика на ТСБанк.


Подобно е положението и с другия голям длъжник на ТСБанк - холдинга на Иван Евлогиев Компакт, който е в процедура по ликвидация. В този смисъл стриктното спазване на закона очевидно не работи за защита на масата на несъстоятелността. Както казва вицепремиерът Александър Божков, дяволът е в детайлите. И ако синдиците искат банката да не загуби всичко, ще трябва да открият съответните детайли.


Разбира се, съвсем не е за препоръчване и обратният вариант, когато под формата на загриженост за банката огромни вземания се продават на смешни цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във