Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТРУСОВЕТЕ В СДС ВЗЕМАТ ЖЕРТВИ

Трусовете в синята партия разклатиха и столовете на шефовете на вестник Демокрация. Иван Костов се е ангажирал лично пред Евгений Бакърджиев и цялото ръководство на столичното СДС, че НИС ще обсъди намесата на партийната медия в грандиозния корупционен скандал. Пред журналисти премиерът ясно се разграничи от публикациите, които внушавали, че зад атаките на Богомил Бонев срещу него се криели интересите на Евгений Бакърджиев. Според сини депутати това означава, че Демокрация със сигурност ще посрещне изборите с ново ръководство. Пред репортер на вестника Бакърджиев обясни, че няма да разговаря с негови представители, докато не бъде сменена главната му редакторка. Малко по-късно, пред микрофоните на останалите медии, председателят на столичното СДС недвусмислено заяви, че тези, които развалиха вестника, трябва да си ходят и да останат само знаещите и можещите.


Като издател на Демокрация НИС на СДС участва и влияе върху редакционната политика на изданието. Предишният състав на НИС беше упълномощил за надзорник на вестника Александър Божков. Той имаше най-пряко отношение към проблемите му и, разбира се, най-близки отношения с главната му редакторка Невен Копанданова. Засега новият НИС не е гласувал доверие на никого от състава си да бъде натоварен с функциите на Божков. Може би заради това и самият председател на партията за първи път публично се ангажира толкова пряко с ясна позиция към проблема. Когато преди близо пет години Невен Копанданова зае поста си във в. Демокрация, Иван Костов твърдо застана зад нейната кандидатура. После винаги е избягвал да заявява публично отношението си към ръководството на изданието и качеството на работата му, макар че поводите изобилстваха.


Този път обаче Копанданова вероятно ще си отиде, прогнозират източници от Раковски134. Мощният гръб, който досега я е закрилял в партията, вече нямал думата.


За заместник на Евгений Бакърджиев в НИС беше посочена най-близката му сътрудничка Мария Стоянова. Говори се, че предложението е направено лично от Костов, и никой не е дръзнал да му противоречи. Може би поради съвсем невинно съвпадение по същото време Христо Бисеров не беше в България. Той отсъства от Националния съвет и когато беше гласувано официално Стоянова да заеме мястото на Бакърджиев. Премиерът подчерта пред журналисти, че и в НИС, и в Националния съвет кандидатурата й е била приета с пълно единодушие.


Мария Стоянова загуби зам.-председателския си пост в столичната партийна организация няколко месеца преди това. Ако не беше тази загуба, тя едва ли щеше днес да седне на освободения стол в НИС - заради пожеланието да не се съвместяват различни ръководни длъжности. Това е и една от причините политическите наблюдатели да предполагат, че цялата история покрай оттеглянето на Евгений Бакърджиев е била предварително подготвена. Някои стигат в догадките си още по-далеч. Според тях разривът между Иван Костов и Евгений Бакърджиев е бил само привиден и скоро това щяло да стане ясно.


От друга гледна точка обаче, ясните неща в СДС засега са прекалено малко. Съмнително е, че дори премиерът е съвсем наясно с различните отбори в партията и извън нея. Факт е, че напоследък накъдето и да се завърти, все успява да настъпи нечий интерес, а нерядко той се оказва доста син.

Facebook logo
Бъдете с нас и във