Банкеръ Daily

Общество и политика

Тръмп назначи шеф на Националното разузнаване

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп назначи Джоузеф Макгуайър за изпълняващ директор на Националното разузнаване. Той ще поеме поста на 15 август, когато се оттегля досегашният директор Дан Коутс, съобщи Ройтерс.  

Досега Макгуайър ръководеше Националния контратерористичен център. Сред постоянните кандидати за директор на Националното разузнаване са конгресмените Майк Маккол и Девин Нунес, както и посланикът на САЩ в Холандия Пийт Хукстра. 

Дан Коутс се оттегли от поста си в края на юли. Той и президентът Тръмп често бяха в противоречие относно отношенията с Русия и Северна Корея. Като директор на Националното разузнаване Коутс наблюдаваше всички 17 разузнавателни агенции в САЩ, включително ЦРУ и Националната агенция за сигурност. През целия мандат на Дан Коутс обаче оценките му рутинно бяха оспорвани от държавния глава, който критикуваше разузнавателните служби. През януари Тръмп нарече шефовете на разузнаването пасивни и наивни в оценката си на заплахата от Иран. В молбата си за напускане, която Дан Коутс е пратил до президента, пише, че американското разузнаване е станало „по-силно от всякога” по време на неговия 2,5-годишен мандат.  „В резултат на това смятам, че е време да премина към следващата глава от живота си”, пише той.

От Националното разузнаване оставка подаде и фигура номер две в него Сю Гордън. Не е ясно какви са причините за нейното решение. Тя имаше подкрепа на бивши и настоящи представители заради богатия си опит.
    
   

Facebook logo
Бъдете с нас и във