Банкеръ Daily

В Шумен

Тръгна делото за щурма на мол без маски

Снимка: Радио Шумен

Първо дело се проведе в Шуменския районен съд заради нарушение на противоепидемичните мерки. То е срещу Билан Янков, който на 30 октомври с група протестиращи нахлуха без маски и зелени сертификати в голям търговски обект. 

Заради противоепидемичните мерки в съда бяха допуснати само страните по делото и свидетели. Двамата му защитници адвокатите Лидия Ангелова и Росен Лефтеров бяха крайно лаконични.

На въпроса дали от страна на адвокатите е направено искането за връщане на делото, адвокат Лидия Ангелова отговори: "Въобще няма да ви отговарям на въпроси, които касаят делото и хода".

Другият адвокат Росен Лефтеров каза: "Няма как да споделям на този етап на производството. Искането ни е било адресирано към съда и очакваме произнасяне".

Самият Янков също бе крайно лаконичен. "Да ви кажа честно, не разбирам. Не мога да разбера прокуратурата", посочи той.

Районният прокурор Любомир Георгиев, който е обвинител по делото, обясни, че обвинението е за нарушение на здравните мерки. По чл. 355, ал. 2 във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, че е нарушил противоепидемични мерки, свързани с разпространението на заразна болест по хората в условията на епидемия, пандемия.

По делото ще бъдат разпитани 30 свидетели. То ще продължи 3 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във