Банкеръ Daily

Общество и политика

Трудът у нас е най-евтиният ресурс

Димитър Манолов

България е шампион по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание", посочи Манолов пред Би Ти Ви във връзка с данните, според които българите и гърците работят най-много в Евросъюза. Според статистиката делът на извънредния труд у нас също е най-голям.

У нас сумираното изчисляване на работното време от изключение се е превърнало в правило, подчерта още президентът на трудовата конфедерация. Той допълни, че специален извънреден труд е този през събота и неделя, а още по-специален е този на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият - два пъти по-високо. По думите му обаче в България правилата се заобикалят поради нежеланието на работодателите да заплащат извънредния труд. Манолов е категоричен, че трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът. Той е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс. Не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето и социалния живот на работещите.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във