Банкеръ Daily

Общество и политика

Трудовите книжки вече ще се червени

Редица промени в трудовата книжка предвижда проект, публикуван за обществено обсъждане от социалното министерство. Променя се дори цветът на документа. Той вече ще бъде червен.

Проектът е за утвърждаване на нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, която се предвижда да влезе в сила от 1 юни 2020 година. Съществуващият към момента образец не е актуализиран от 1996-а година. В доклада на социалния министър Бисер Петков към проекта се посочва, че с промените се цели да се минимизират рисковете при ползване на трудови и осигурителни права.

Очаква се да се ограничат нарушенията на трудовото законодателство и свързаните с тях санкции, налагани от контролните органи; да намалеят жалбите, сигналите и запитванията от работещите и работодателите до институциите по въпроси, свързани с трудовата книжка и с трудовия стаж; да намалеят трудовите спорове. Предвижда се да бъдат променени графите в образеца.

Също така се въвежда изискване за поставяне на щемпел при прекратяване на трудовото правоотношение, чрез който да се осигурява информация за датата на постъпване на работа, датата на прекратяване на трудовото правоотношение, основанието за това прекратяване, както и продължителността на трудовия стаж. Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във