Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Трудно ще се произведе безпроблемно управление, но ще сме отговорни

Изглежда, че сме близо до финала. Понеже това е много сложен процес, се надявам съвсем скоро страната да има правителство. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БТВ.

„Форматът на преговорите е на двустранна база и това има своята логика. Българското общество възложи мандата, за да се реализира промяната, но не и пълната аритметика. Това е неизбежната конфигурация, ако искаме тази страна да има правителство, а и да не се ходи пак на избори“, предупреди той.

„Трябва да се каже честно, че тази конфигурация ще бъде трудна за реализиране. Трудно ще се произведе едно безпроблемно управление. Коалицията обаче ще реши няколко трудни задачи – да има правителство и да не се разчита на гласовете на ДПС и ГЕРБ, ще бъде обединено около рестарт на съдебната власт. Рестартът на правосъдието може да реши въпроса да има правителство. Най-накрая властта в България ще може да се управлява от институциите, ще има справедливост и по-голямо доверие, има шанс българската държава да работи за всички“, обясни съпредседателят на "Демократична България".

За КПКОНПИ Иванов заяви, че докато не се рестартира Прокуратурата и не се модернизира, ще сме обречени да търсим алтернативи. „Цялото общество казва на Гешев да си ходи, а той си седи и нахалства. Този рестарт е много важен“, подчерта той.

„Отказвам да съм министър, защото смятам, че при толкова сложна политическа конструкция е по-добре политическите лидери да направят крачка назад и да дадем път на експертите. Ние имаме какво да дадем и влизаме със съзнание за ограничената си роля в тази сложна политическа конструкция. Нашата отговорност е ясна и не се отказваме да я носим“, каза Иванов.

„Такъв модел досега не е правен. Трябва да сме наясно, че неговата работа ще е трудна. България има нужда от правителство“, каза още Христо Иванов. Той допълни, че предстои работа по бюджета, Инспекторатът на ВСС също трябва да заработи, защото е част от рестартът на съдебната система.

„Управленската конфигурация ще е сложна, защото четири партии влизат в коалиция. Готови сме да поемем отговорност, въпреки трудностите. Това не го наричам компромис, а отговорност“, подчерта Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във