Банкеръ Daily

Бойко Борисов

Трудно се отстояват десни политики под стреса от COVID-19

Премиерът Бойко Борисов проведе дебат в Института за дясна политика. Той разговаря с журналисти по актуални политически и икономически въпроси. С него бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, финансовият министър Владислав Горанов и транспортният министър Росен Желязков. По-рано днес те инспектираха третия лъч на софийското метро.

"Не можем да се сърдим на хората. Всеки обича да е безплатно. Но такава дума "безплатно" няма. Трябва да вземеш отнякъде. По-бедните стават още по-бедни, ако не вземеш от по-богатите. Моята баба казваше: "Учи, дете, да не работиш". Това беше лозунгът до 90-а година в социализма, за да не работиш. А ние сме дали 51 милиона за образованието", подчерта премиерът.

Той отбеляза, че днес трудно се отстояват десни политики. Подложени под стреса на коронавируса и натиска правителства "правят глупости". Вкарват в "спирали" икономиките си. 

Борисов смята, че трябва да има нормална политическа обстановка, защото никой няма да инвестира там, където има несигурност и нестабилност.

Премиерът обяви, че на предстоящите догодина парламентарни избори ГЕРБ ще е с обновена листа.

"Проветряване, повече нови лица, нови хора, които да мислят с главите си. Дето се вика, 10-15 години нямаше голямо значение дали са на отделните градове. Сега има вече много голямо значение, а и в тази нова политическа ситуация на популизъм буквално си трябват авторитети",  коментира премиерът и лидер на партия ГЕРБ.

Владислав Горанов посочи, че подходящата конкурентна среда била един от акцентите в икономическата програма на правителството.

"Има определени кръгове, които смятат, че еврото е лош вариант. Други пък се притесняват, че част от контрола в банковата система ще премине към надзора на единния механизъм. Трети, които не трябва да се подценяват - в тази работа има геополитика", каза още Горанов.

Фандъкова заяви, че хората са податливи на всякакъв тип популизъм.

"Както каза премиерът Борисов, ако кажат, че нещо ще е "безплатно", те се хващат за това. Липсва енергия за самоинициатива. Нашата цел е - да защитим разума, тезите, които досега коментирахме", изтъкна столичният градоначалник.

Вижте видеото от целия дебат: https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2779381748956544/?t=0

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във