Банкеръ Daily

Общество и политика

Трудно се доказва злоупотреба с европейски пари, твърди експерт

"Страшно много неверни неща за къщите за гости се изговориха в последните дни. Пред 2009 - 2010 година, когато стартираха тези проекти, стратегията на ЕС беше за насърчаване на неземеделски инвестиции в земеделски райони." Това заяви пред БНР доцент д-р Нончо Димитров, преподавател в УНСС и консултант по европейски проекти.

Според експерта най-важно е да се обърне внимание на начина на финансиране. Принципът на получаване на средства, според разясненията на експерта, е следният - намиране инвестиция,  като голяма част от тези къщи за гости са от порядъка на максимума на допустимата помощ, която е около 200 000 евро. Със собственото участие остават около 5-600 000 лв, което означава, че  трябва да се намерят тези средства и да се осигурят предварително, да бъда инвестирани, след това, на база финансово-счетоводни документи да бъдат върнати средствата. Именно осигуряването на такива средства  "не е лека задача", твърди Димитров.

По негови думи ''тънкостта'' и на това, на което трябва да наблегнат проверяващите, са средствата, а не собствеността на къщите.

Той подчертава, че оповестеното от министъра на земеделието, че вече са проверени 120 къщи за гости, от които 32 ще трябва да върнат парите, а пък 60 са били с частични нарушения не е вярно. ''От така депозираните десетки милиони накрая държавната, мога да се обзаложа с министъра, няма да прибере повече от 1-2 милиона максимум.'' 

В новата наредба са отстранени слабостите на старата и се изисква къщите да имат поне 5 души нает персонал. Става дума за "скъпи професии": "Когато трябва един бенефициент да плати в рамките на 5 години, колкото е мониторингът, заплатите и осигуровките по тези проекти, ще се замисли дали да прави нередности. Къщите за гости, които спазват правилата, не са лош бизнес", категоричен е експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във